Annons
Växjö

Nya turer kring Växjös skärpta regler för fyrverkerier

Växjö • Publicerad 7 januari 2023
Fyrverkerier när 2022 blev 2023.
Fyrverkerier när 2022 blev 2023.Foto: Calle Rydqvist

Växjö kommun har under ett antal år velat skärpa reglerna för fyrverkerier. För ett par år sedan tog kommunen beslut om att det skulle krävas polistillstånd för fyrverkerier i de centrala delar av Växjö men Länsstyrelsen rev upp beslutet av länsstyrelsen.

Kommunen valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och den 30 december 2022 meddelade domstolen att länsstyrelsen ska göra en ny prövning av de begränsningar som kommunen vill införa.

Annons

Länsstyrelsens invändning har varit att kommunen inte har motiverat inskränkningarna tillräckligt tydligt och att myndigheten därför inte har kunnat bedöma om de skärpta reglerna ”lägger onödigt tvång på allmänheten”. Förvaltningsrättens bedömning och tolkning av lagstiftningen är att det inte har funnits förutsättningar för länsstyrelsen att riva upp kommunens beslut. Domstolen menar att kommunen har varit tillräckligt tydlig med att det handlar om att begränsa riskerna för skador.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons