Annons
Växjö

Nya växter i sjön i Växjö – ”Jättebra tecken”

Växjö • Publicerad 30 juli 2022
Foto: Växjö kommun

Växjö kommun har gjort ett antal restaureringsåtgärderna i flera sjöar, bland annat med reduktionsfiske och arbeten för förbättrad näringsstatus i sjöarna.

Vid bryggan vid torpet Petersburg i Södra Bergundasjön har ett bestånd av växten hornsärv börjat växa, vilket är ett tecken på att åtgärderna har gett resultat.

Annons

- Tack vare de åtgärder vi har gjort för att restaurera Södra Bergundasjön har hornsärv kunnat börja växa här. Det är ett jättebra tecken att sjön börjar återhämta sig och inte är lika övergödd som tidigare, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig i Växjö kommun, i en kommentar.

Hornsärv är en inhemsk art för Sverige. Förekomsten av hornsärv i sjön tyder på att vattnet är näringsrikt och klart och att solljus kan nå ner till botten. Växten, som syresätter vattnet och är ett hem för små djurplankton och fiskyngel, bidrar till att hålla kvar näringen på botten och minskar friflytande alger som i sin tur kan orsaka algblomning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons