Annons
Växjö

Nyföretagandet ökar i Kronoberg – ”Mycket glädjande”

Växjö • Publicerad 10 april 2022

Under årets tre första månader startades 354 nya företag i Kronoberg, vilket är en ökning med sex procent jämfört med samma period i fjol. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Trots det oroliga omvärldsläget är det mycket glädjande och samtidigt helt avgörande för att Kronoberg ska klara sysselsättning och välfärd framöver. Småföretagarna spelar en stor roll för Kronobergs utveckling och intäkter, de skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Annons

Nyföretagandet ökar i 11 av 21 län och totalt har 22 173 nya företag startats i Sverige under årets första kvartal. I januari ökade nyföretagandet mycket men under februari och mars kom en nedgång, som tros bero på oro kopplat till Rysslands invasion av Ukraina.

I nyföretagande räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons