Annons
Växjö

Nytaget avloppsbeslut rivs upp av nya styret

Växjö • Publicerad 8 mars 2023
Lisa Larsson (S), ordförande i Miljö- och byggnämnden.
Lisa Larsson (S), ordförande i Miljö- och byggnämnden.Foto: Elvedin Basic

I april 2022 tog allianspartierna och SD beslutet att införa en ny modell för bedömningen av förbud för enskilda avlopp. Den innebar att ett förbud enbart var aktuellt om det gick att belägga att utsläppen från avloppsanläggningarna orsakade någon form av skada på människor och miljö.

Modellen blev dock kortvarig och beslutet har nu rivits upp av miljö- och byggnämnden som var enig i frågan. Även M, C, L, KD och SD röstade för att riva upp sitt gamla beslut.

Annons

I och med beslutet så återgår ordningen till hur det var innan modellen lanserades i april. Det betyder att det återigen räcker med att själva avloppsanläggningen, till exempel en trekammarbrunn, döms ut för att fastighetsägaren ska få ett förbud att spola i toaletten – oavsett om det har gått att belägga att det förekommit miljöfarliga utsläpp eller inte.

– Det som främst ligger till grund för vårt beslut om upphävning är en konsekvensanalys som bland annat visar att miljöbalken inte kan tillämpas med de nya principerna. Vi kommer nu att återgå till det arbetssätt vi hade tidigare som följer svensk lagstiftning, säger Lisa Larsson (S), ordförande miljö- och byggnämnden i ett pressutskick.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons