Annons
Växjö

Nytt bygge för 75 miljoner ska hjälpa vid kraftiga skyfall

Växjö • Publicerad 21 augusti 2023
Utjämningsmagasinet byggs vid Sundet i Växjö.
Utjämningsmagasinet byggs vid Sundet i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Under måndagen togs det första spadtaget för ett så kallat utjämningsmagasin på 27 000 kubikmeter vid Sundet i Växjö. Kommunen satsar 75 miljoner kronor på den nya anläggningen som bland annat ska ta hand om vattnet vid kraftig nederbörd.

Utjämningsmagasinet är en klimatanpassningsåtgärd och ska ta hand om avloppsvattnet vid stora mängder regn istället för att vattnet rinner, orenat eller delvis renat, ut i Norra Bergundasjön när reningsverket inte har möjlighet att ta emot allt avloppsvatten.

Sedan tidigare har Växjö kommun ett antal utjämningsmagasin för dagvatten men det här är det första magasinet som ska hantera avloppsvatten.

Utjämningsmagasinet är beräknat att användas tio till 20 gånger per år.

Växjö kommun ska bygga ett utjämningsmagasin för att hantera flödena vid avloppsreningsverket Sundet i Växjö.
Växjö kommun ska bygga ett utjämningsmagasin för att hantera flödena vid avloppsreningsverket Sundet i Växjö.Foto: Växjö kommun
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons