Annons
Växjö

Nytt civilområde ska stärka motståndskraften

Växjö • Publicerad 1 oktober 2022
Ny landshövding
Ny landshövdingFoto: URBAN NILSSON

Med start den 1 oktober bildar Skåne, Blekinge och Kronobergs län det södra civilområdet som är en satsning för att återuppbygga och stärka det civila försvaret.

– Det här är viktigt steg för att återuppbygga ett starkt civilt försvar och det känns extra viktigt att göra det just nu när det råder stor oro i vår omvärld. Jag är glad över att vi i Skåne har fått förtroendet att leda det arbetet inom det södra civilområdet, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.

Annons

Uppbyggnaden av det södra civilområdet har pågått sedan i våras då regeringen fattade beslut om en omfattande myndighetsreform för att stärka krisberedskap och civilt försvar.

– Nu börjar vi arbetet på allvar. Tillsammans stärker vi vår gemensamma förmåga som helhet men även inom våra respektive län. Vi sätter fokus på beredskapsplaner, struktur för ledning och samverkan, krigsorganisationer och hur vi säkrar försörjningsberedskapen då vårt civilområde har en stor del av Sveriges livsmedelsproduktion. Vi ska dra nytta av varandras styrkor och stärka vår motståndskraft, säger Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons