Annons

Nytt företag klart för Nylanda – ger plats för ett 50-tal etableringar

För första gången i år har ett nytt företag köpt mark på Nylanda av Hovs mark och maskin.
Nykomlingen Klar kvadrat hoppas kunna ge plats åt ett 50-tal nya etableringar.
– Vi bedömer att det finns ett behov av våra typer av lokaler i Växjö, säger försäljningschef Jerker Ekelund.
Växjö • Publicerad 7 september 2023
”Vi är jättetaggade på att komma till Växjö”, säger Jerker Ekelund, t h. Här tillsammans med kollegan Leif Sörensen, t v, på Klar kvadrat.
”Vi är jättetaggade på att komma till Växjö”, säger Jerker Ekelund, t h. Här tillsammans med kollegan Leif Sörensen, t v, på Klar kvadrat.Foto: Boom film

Klar kvadrat bygger längor med nyckelfärdiga lokaler för företag. Bolaget har bara ett par år på nacken och har hittills lanserat sitt koncept i Hultsfred, Västervik, Eksjö, Nässjö och Vimmerby,

– Jag har goda erfarenheter av företagare i Växjö. Någon av dem var uppe och hälsade på här i Vimmerby och sa att det här skulle ni göra i Växjö, berättar Jerker Ekelund.

Annons

Han fick kontakt med Hovs mark och maskin och skrev nyligen kontrakt på 10 000 kvadratmeter mitt på Nylanda verksamhetsområde, granne med Atteviks påbörjade bygge.

På fastigheten planeras för fyra huskroppar med uppåt 50 lokaler mellan 60 och 140 kvadratmeter. Företag kan välja att köpa en enkel lokal med väggar och tak eller att få den inredd med till exempel kontor, omklädningsrum och pentry.

”Vi ser att vi har väldigt många nya företag som etablerats i våra lokaler och skapat nya arbetstillfällen.”
Jerker Ekelund, försäljningschef Klar kvadrat

Till köpet kommer också en tomtyta utanför. Varje enhet styckas av till en enskilda fastighet.

– Det är ett enkelt och smidigt sätt för ett företag att få sin lokal. Det är flexibelt och kostnadseffektivt. Det blir väsentligt mycket dyrare att bygga en lokal än att bygga många enheter och splitta upp kostnaden, säger Jerker Ekelund.

Han berättar att Klar kvadrat nästan fyllt sina lokaler i Vimmerby och Hultsfred och är på god väg i Västervik. Mindre industrier, hantverkare eller lager är några exempel på verksamheter.

– Vi ser att vi har väldigt många nya företag som etablerats i våra lokaler och skapat nya arbetstillfällen. I Vimmerby har vi fyra, fem nya företag och över 20 arbetstillfällen som inte fanns tidigare.

Enligt Jerker Ekelund är erfarenheten att värdet på lokalerna stiger efter hand och är ett sätt att bygga substansvärde i ett bolag. För nystartade företag som inte kan köpa finns olika hyresupplägg.

Illustration av Klar kvadrats projekt i Eksjö. Nu planerar företaget att bygga liknande lokaler på Nylanda.
Illustration av Klar kvadrats projekt i Eksjö. Nu planerar företaget att bygga liknande lokaler på Nylanda.Foto: Klar kvadrat

Jerker Ekelunds kollega Leif Sörensen har jobbat med att bygga liknande lokaler i Stockholmstrakten i många år. Efter att ha startat verksamheten i Småland har han nu sålt till Byggmästaren AB.

Jerker Ekelund räknar med att det tar ungefär ett år innan det finns färdiga lokaler i Växjö.

– Vår erfarenhet är att det är först när byggnader står där så att man ser vad man köper som det tar fart på riktigt. I Växjö vill vi bygga mer som en företagsby med flera enheter som är lite mindre och grönytor och lite växtlighet.

Annons

I Växjö finns sedan tidigare Smart yta som erbjuder en liknande lösning på Ekeberg.

På Nylanda vid riksväg 30 hade Hovs mark och maskin från början cirka 97 hektar och Växjö kommun 43.

Hovs mark har sålt ungefär hälften av sina mark. Köpare är sedan tidigare JSC Förvaltning, Micropower Group, IV Produkt, Nivika fastigheter, Fellessons byggnadsvaror och Flyglanda lokaler.

Förutom ett kompletterande köp på 10 000 kvadratmeter gjort av JSC Förvaltning är Klar kvadrat den enda affären för Hovs mark och maskin i år. Kanske beroende på konjunkturläget.

– Det tar lite längre tid innan man vågar ta beslut, men intresset är fortfarande gott. Vi visar tomterna lika mycket som vi gjorde tidigare, säger Maja Ivarsson, mark- och exploateringsansvarig på Hovs mark och maskin.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons