Annons
Växjö

Nytt projekt ska hjälpa ukrainare ut i arbetslivet

Växjö • Publicerad 28 oktober 2022
Projektenhet Kronoberg är en del av Växjö kommun.
Projektenhet Kronoberg är en del av Växjö kommun.Foto: Växjö kommun

Projektenhet Kronoberg, som är en del av Växjö kommun, har beviljats elva miljoner kronor i finansiering från Rådet för Europeiska socialfonden som ska användas för att hjälpa ukrainska flyktingar att lära sig svenska och komma ut på arbetsmarknaden.

Projektet Kronoberg Cares ska erbjuda deltagarna undervisning i svenska språket, samhällsorientering och komplettering av yrkeskunskaper. Ukrainska flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet, är över 18 år och bor i Alvesta, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö eller Älmhult kan medverka. Totalt är det cirka 400 personer som tillhör målgruppen.

Annons

– Genom samordnade insatser i Kronoberg Cares är det möjligt för dem att få det stöd de behöver för att komma in på arbetsmarknaden, säger Tomas Blad Lindahl, enhetschef på Projektenhet Kronoberg.

Deltagarna kommer att få individuellt anpassade stödinsatser, som kartläggning av kompetens, matchning mot ett yrke samt att rusta deltagarna på rätt sätt för att bli anställningsbara i detta yrke. De kommer att erbjudas praktik kopplat till utbildning i svenska, samhällsorienterande insatser och viss yrkesutbildning. De får även möjlighet till introduktionsjobb, som varvas med utbildning, och nystartsjobb.

– Målet är att så många som möjligt av de ukrainska flyktingarna kommer i arbete eller utbildning och ökar sin sociala delaktighet i det svenska samhället. Att människor får arbete är positivt både för individen och för samhället, säger Rizana Talic, förvaltningschef, förvaltningen arbete och välfärd.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons