Annons
Växjö

Nytt rättspsyk byggs i Växjö – för 275 miljoner

Växjö • Publicerad 23 februari 2024
Illustrationsbild av nya vårdbyggnaden för Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.
Illustrationsbild av nya vårdbyggnaden för Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.Foto: Liljewall

Ett nytt rättspsyk ska byggas i Växjö. Det är en 4 600 kvadratmeter stor byggnad som ska börja byggas i år och stå färdigd vid årsskiftet 2025/2026.

Det är Dynacon som ska bygga åt Region Kronoberg och prislappen är satt till 275 miljoner kronor efter att inflationen gjort att kostnaden ökat med 111 miljoner.

Annons

– I det här bygget har vi fokus på en läkande vårdmiljö. I akutdelen finns flera nya och unika innovationer i syfte att uppnå bättre patientsäkerhet. Målet har också varit att skapa en attraktiv arbetsplats och en trygg och säker arbetsmiljö, vilket skapar bättre förutsättningar för rekryteringar och att medarbetare ska trivas och utvecklas, berättar David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och chef fastighetsenheten RPK.

Byggnaden kommer att vara uppdelad i säkerhetsklass 2 och säkerhetsklass 3 och lokalerna ska ge förutsättningar för en säker vård med suicidskydd och vårdmiljöer som minskar riskerna för våldssituationer. Den nya byggnaden ska medföra en utökning med 17 vårdplatser.

– Detta är en verksamhet som länge har dragits med överbeläggningar och trånga lokaler. När den nya fastigheten står klar, räknar vi med att lösa mycket av dessa problem, menar Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons