Annons
Växjö

Ökad trygghet i Växjö – men fortsatta problem på campus och i Araby

Växjö • Publicerad 1 december 2022

Här saknas innehåll

Den årliga trygghetsmätningen i Växjö kommuner visar att den upplevda tryggheten har ökat under 2022 jämfört med året innan. Enligt kommunen syns förändringen främst bland kvinnor där färre har uppgett att de känner oro för att utsättas för överfall eller bli misshandlade. färre kvinnor har också uppgett att de avstått från att göra aktiviteter på grund av rädsla eller oro.

– Vi är glada att den genomförda Trygghetsmätningen i Växjö kommun återigen visar att vi lever och verkar i en trygg kommun. Särskilt glada är vi för den positiva trend som området kring campus uppvisat. Trots att mätningen överlag visar väldigt bra resultat, finns det såklart fortsatta utmaningar inom vissa områden som kommer ligga till grund för vår planering kring det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet 2023, säger Jonas Eek, lokalpolisområdeschef för Växjö och Alvesta kommuner.

Annons

På campus i Växjö har den konkreta känslan av trygghet ökat jämfört med förra året men mätningen visar att det fortfarande finns problem med upplevd otrygghet och att kvinnor antastas.

Känslan av trygghet har ökat och upplevda problem har minskat i områden som Lammhult och Teleborg.

Enligt årets mätning har dock problemen med upplevd otrygghet, folk som bråkar och ungdomar som stör ordningen i Araby ökat jämfört med föregående år.

– Ökad trygghet har högsta prioritet och även om det är glädjande att se att genomförda och påbörjade insatser gör att vissa resultat går åt rätt håll, finns det delar från mätningen som är oroande och vi har fortfarande flera utmaningar. Till exempel är den upplevda otryggheten och oron för att utsättas för överfall eller misshandel fortsatt ett stort problem i Araby, säger Pernilla Tornéus (M) kommunstyrelsens ordförande.

Växjö kommun kommer att göra fortsatta satsningar för att förstärka det trygghetsskapande arbetet. Trygghetsmätningen visar att andelen som uppger att polisen bryr sig om de lokala problemen ligger på 70 procent, vilket är den högsta siffran någonsin i kommunen.

3 000 slumpmässigt utvalda invånare uppdelade på tio olika områden i Växjö kommun har fått chansen att svara på årets trygghetsundersökning. Cirka 56 procent valde att svara.

Växjö kommun får i år ett totalt index på 1,70 på en skala från 0-6 där 0 är bäst. 79 procent av de som svarat i Växjö kommun uppger att de inte har utsatts för något brott under året.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons