Annons
Växjö

Ökning av återkallade körkort i Kronoberg

Växjö • Publicerad 25 juli 2023
Foto: Anders Karlsson

Under första halvåret 2023 har 398 körkort återkallats i Kronobergs län. Det är en knapp ökning från 391 stycken samma period förra året. Trenden är dock nedåtgående jämfört med perioden 2019-2021 då det återkallades betydligt fler. Flest var det 2021 då 553 körkort återkallades mellan januari och juni. Detta visar ny statistik som trafikverket presenterar.

Av de 398 återkallade körkorten så har 204 dragits in som följd av en väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning, vilket gör det till den vanligaste anledningen. Näst vanligast är medicinska skäl, som föregått 74 indragna körkort i Kronoberg under första halvåret.

Annons

– I de flesta fall beror ett återkallat körkort på någon typ av trafikbrott. Att bryta mot de regler som finns kopplade till trafiken innebär att man utsätter både sig själv och andra för risker. Att körkortet återkallas är i grund och botten en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Mikael Andersson, presschef på Transortstyrelsen i ett pressmeddelande.

En större ökning av indragna än den i Kronoberg har skett i landet i stort. 19 080 körkort har dragits in i hela landet. Det är en ökning med 6,1 procent.

Trafikverkets statistik visar även att män är överrepresenterade i statistiken. Av de 19 080 indragna körkorten i Sverige så tillhörde 15 493 män, vilket motsvarar 81 procent. Detta trots att bara 52 procent av Sveriges körkort tillhör män.

– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken, säger Mikael Andersson i pressmeddelandet.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons