Annons
Växjö

Ola Aronsson prisas: ”Omtumlande”

Gemlas stora eldsjäl, OIa Aronsson, fick under Växjö kommuns nationaldagsfirande i Linnéparken ta emot Årets kulturpris.
– Jag blir stimulerad att fortsätta lite till, säger 81-åringen.
Växjö • Publicerad 6 juni 2023
Ola Aronsson fick årets kulturpris i Linnéparken.
Ola Aronsson fick årets kulturpris i Linnéparken.Foto: LENA GUNNARSSON

I april gick Växjö kommun ut med vem som blir årets kulturpristagare och vilka som får kulturstipendium och stipendier för ideellt arbetande föreningsledare.

Växjö kommuns kulturpris delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Årets mottagare är Ola Aronsson som i många år har brunnit för Gemla och arrangerat olika evenemang.

Annons

– Det känns omtumlande och oväntat. Jag känner mig inte som en kulturarbetare precis men jag sysslar med allt möjligt och försöker få Gemla att snurra runt så bra som möjligt, säger Ola Aronsson direkt efter nationaldagsfirandet i Linnéparken där han fick ta emot publikens applåder och en glasskulptur av Lena Bergström.

Varför tror du att du får priset?

– Det är nog för mitt samlade engagemang för Gemla. Jag är inte så bra på att delegera så det mesta landar i mitt eget knä, säger Ola och skrattar.

Rose Marie Holmqvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Växjö kommun, delade ut årets kulturpris till Ola Aronsson.
Rose Marie Holmqvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Växjö kommun, delade ut årets kulturpris till Ola Aronsson.Foto: LENA GUNNARSSON

I motiveringen står det att han får priset för sitt ”stora engagemang i sin bygds kulturhistoria, genom bland annat hembygdsföreningen och hembygdsgården med Gemla leksaksmuseum” och han benämns som en ”inspirerande kulturkraft”. Han beskrivs som en traditionsbärare och kunskapsförmedlare av Gemlas kulturarv med guidade vandringar i bygden och i hembygdsgården. Han bidrar också till att berika sin bygd genom kulturarrangemang i Gemla folkpark och uppförande av offentliga konst.

–Jag är uppfödd här och Gemla är ett fantastiskt ställe att bo på. Gemla är en modern tätort med levande landsbygd. I Gemla centrum går kor och grisar och tuppar som gal och människorna hejar på varandra. Vi har ett ordspråk som handlar om att i Gemla hejar vi på varandra och vi hejar på varandra, som i att stötta.

Vad betyder det här priset för framtiden?

– Jag blir stimulerad att fortsätta lite till. Vi har ett 100-årsjubileum i Gemla Folkpark om tre år. Det tänker jag får bli finalen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons