Annons
Växjö

Oliver Rosengren vill påverka från riksdagen

Efter att Katarina Brännström (M) meddelat att hon lämnar sin plats som riksdagsledamot är jakten på en ersättare i full gång.
I nästa månad släpper Moderaternas nomineringskommitté sitt förslag på riksdagslista och Växjös kommunalråd Oliver Rosengren väntas vara i överkant.
Växjö • Publicerad 14 september 2021
Oliver Rosengren (M) väljer att kandidera till riksdagsvalet. Redan som 14-åring gick han med i Moderata Ungdomsförbundet (Muf).
Oliver Rosengren (M) väljer att kandidera till riksdagsvalet. Redan som 14-åring gick han med i Moderata Ungdomsförbundet (Muf).

– Jag är överväldigad av det bemötandet jag har fått efter att jag meddelade att jag kandiderar. Det gör mig stolt men även ödmjuk inför att människor känner ett förtroende för mig.

Växjösonen har inte alltid varit säker på sitt kandiderande och han berättar att hans känsla av beslutsamhet försvann under en period. 29-åringen har slitits mellan kommunpolitiken, som han åtrår så, och en stark vilja att förändra på högre nivå.

Annons

– Jag har varit ganska ambivalent. Det beror på att jag verkligen älskar kommunpolitiken och trivs väldigt bra med vad det arbetet innebär. Därför har det inte varit ett lätt beslut.

Så varför vill du in i riksdagen?

– Det handlar om att jag älskar Sverige, men att jag är orolig för Sverige. Jag brinner för problemlösandet i politiken, det är det jag känner är mest givande, viktigast och roligast. Det känner jag att jag vill bidra med, därför har jag kandiderat.

”Jag vill gå samma typ av match mot riksdagen som jag gjort i kommunen”
Oliver Rosengren (M)

Skulle Oliver Rosengren bli Kronobergsmoderaternas representant i riksdagen finns det ingen tanke på att sluta med kommunpolitiken.

– Riksdagsarbetet är tisdagar till torsdagar i Stockholm och resterande tid på hemmaplan. Jag vill se till att träffa välfärdsarbetare, företagare och föreningar så mycket som jag bara kan när jag är på hemmaplan för att vara deras röst i riksdagen.

Det låter som en framtid kantad av helgarbete?

– Haha... Senaste gången jag hade en ledig helg kan jag knappt minnas. Men jag är noga med att hålla igång mitt sociala liv med familj och vänner och vila när jag behöver.

”Vi behöver utreda politiken för att Sverige ska vara ett land att skryta om på semestern igen, och som omgivningen är avundsjuka på.”
Oliver Rosengren (M)

”Pekas ut som ett stjärnskott”

Oliver Rosengren har pekats ut som ett av Moderaternas framtidsnamn och tidigare i år utsågs han till Sveriges mäktigaste politiker under 30 av Expressen. Han var även nominerad till Årets Opinionsbildare i kategorin Årets Politiker 2020 tillsammans med ministrarna Lena Hallengren (S) och Amanda Lind (MP).

Har du egentligen några starka ”medsökande” som kan tänkas toppa listan?

– Det finns många samhällsproblem som konkurrerar emot mig, men jag försöker inte koncentrera mig på andra partier när jag jobbar med politik. I det egna partiet handlar det om kollegor dessutom, som jag gärna jobbar tillsammans med.

Annons

Just arbetet med moderatkollegorna lyfter 29-åringen som en hjärtefråga. Sedan valet 2018 sitter det bara en moderat Kronobergare i riksdagen efter att partiet snuvats på sitt andra mandat av Sverigedemokraterna.

– Min viktigaste uppgift är att få med mig en moderat kollega i riksdagen. De andra tre partierna som har riksdagsmandat från Kronoberg är ju S, SD och C, så vi behöver ta något mandat från dem som det ser ut just nu.

Känner du att det är stora skor att fylla efter Katarina Brännström?

– Katarina är en förebild för mig. Jag har haft glädjen att ha Katarina som en stöttepelare sedan jag var 14 och gick med i Muf. Man får huka sig när man tänker på vilken insats hon gör och har gjort för Moderaterna.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons