Oliverna var för varma – företagare fick försäljningsförbud direkt
En företagare från Göteborgsområdet förbjuds nu att sälja sina produkter i Växjö kommun.
I fredags besökte nämligen inspektörer från miljö- och hälsoskyddskontoret Karl-Oskardagarna i centrum, där man kontrollerade livsmedelshanteringen vid de olika matstånden.
Vid ett av stånden såldes oliver och salladsost och inspektörerna upptäckte att oliverna – som stod i rostfria skålar i direkt solljus – var cirka 30 grader varma. Enligt förvaringsanvisningarna skulle de aktuella oliverna förvaras i max tio plusgrader.
Även knallens salladsost, som fanns för provsmakning, var för varm. Osten höll cirka 25 grader, vilket var 15 grader för mycket.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver nu i ett beslut att de varma livsmedlen inte var säkra för kunderna och den ansvarige företagaren förbjuds att sälja dem. ”Förbudet gäller tills verksamheten kan visa att livsmedlen förvaras enligt lämpliga temperaturer”, skriver kommunen vidare i beslutet, som även har skickats till företagarens hemkommun ”för kännedom”.