Annons
Växjö

Olof tar ett helhetsgrepp om värkande kroppar: ”Framtidens träningsmetod”

Ingen människa oavsett ålder ska behöva gå omkring med värk i kroppen. Det menar rehab-terapeuten Olof Eriksson som erbjuder postural träning enligt optimum-metoden, som tar ett helhetsgrepp på värkproblematiken och genom övningar återskapar grundfunktionen i kroppen.
– Ont i knän, höft, axlar, bröstryggen eller i ländryggen beror ofta på att andra muskler är inaktiva och därför blir det en överbelastning.
Växjö • Publicerad 6 september 2023
Traditionell rehab kommer oftast inte åt grundproblematiken utan jobbar mest med lokal symtomlindring. Med postural träning tar man istället ett helhetsgrepp, säger Olof Eriksson.
Traditionell rehab kommer oftast inte åt grundproblematiken utan jobbar mest med lokal symtomlindring. Med postural träning tar man istället ett helhetsgrepp, säger Olof Eriksson.Foto: David Färdigh

Idrott har alltid varit en viktig del i Växjöbon Olof Erikssons liv. I 20-årsåldern höll han på både med innebandy och maraton. Därför innebar det ett dråpslag när började få problem med höfterna. Plötsligt blev idrottandet förenat med smärta.

– Jag gick till olika terapeuter runt om i södra Sverige och testade alla tänkbara metoder. Ofta lyckades de kortsiktigt få ordning på problemet, men ganska snabbt återkom besvären och värken. Jag genomgick även tre höftoperationer.

Annons

Till sist hade Olof nästan gett upp hoppet, men så blev han tipsad om postural träning.

– Jag åkte till en klinik i Göteborg, blev undersökt och fick ett träningsprogram med olika övningar. Det gav omedelbar effekt. Värken försvann och redan efter några månader var jag återställd.

Vad är hemligheten?

– Till skillnad från traditionell rehab som fokuserar på själva symtomområdet så tar postural träning enligt optimum-metoden ett helhetsgrepp. Ofta beror värk på att vissa muskler är inaktiva, något som gör att andra delar av kroppen blir överbelastade. Med hjälp av övningar kan man återskapa grundfunktionen i kroppen och aktivera de djupt liggande hållningsmusklerna. Då får man de långsiktiga effekterna.

Att påstå att Olof blev såld på postural träning är ingen överdrift. Förutom att metoden tog bort höftvärken och gav honom tillbaka rörligheten så bestämde han för att själva utbilda sig till postural-terapeut. Från att tidigare jobbat som plåtslagare valde han nu att satsa på friskvård till 100 procent.

– Jag hittade hem. Detta är precis vad jag brinner för. Jag vill hjälpa andra och ser det här som framtidens träning och sjukgymnastik!

2021 startade han egna företaget Växjö Posturalklinik. Mottagningen finns i Corpus-kliniken på Advisory Center på Norremark.

– Jag har runt 70-80 personer i träning just nu. De flesta med värkproblematik, men också sådana som vill förbättra sig i idrott, bland annat genom att bli mer explosiva och uthålliga.

Många som kommer till Olof har haft värk i år eller i värsta fall i flera decennier.

– Värk i höft, knän, axlar, bröstryggen och framför allt ländryggen är vanligast. Många gånger känner de sig uppgivna. När de kommer hit gör jag en screening, en muskeltestning av kroppen, och utifrån det sätter jag ihop ett träningsprogram. Det består av övningar som aktiverar hållningsmusklerna och kan pågå i uppemot 90 minuter. Nästan alla upplever en snabb effekt, men det kräver förstås att man är motiverad och genomför träningsprogrammet.

Annons

Vilka är det som kommer till kliniken?

– Jag har personer i alla åldrar från 15 till 80 år. Men kvinnor i 40- och 50-årsåldern är den största gruppen.

Att människor får muskel- och ledvärk beror till stor del på ett alltför stillasittande liv eller att man har ett dåligt rörelsemönster, vilket ger upphov till belastningsskador i olika delar av kroppen. Men det går att åtgärda. Olof vill ge hopp och menar att merparten kan bli fria från värken.

– Det är ingen naturlag att man ska behöva få ont i kroppen när man blir äldre. Med rätt muskel-aktivering så går det faktiskt att få ordning på de flesta. Ingen människa, oavsett ålder, ska behöva gå omkring och ha ont i kroppen.

Fakta

Olof Eriksson

Företag: Växjö Posturalklinik.

Var: Mottagning i Corpus-kliniken på Advisory Center på Norremark.

Startade: Våren 2021.

Verksamhet: Hälso- och friskvård. Olof är utbildad inom postural träning enligt optimum-metoden som lindrar och botar muskel- och ledvärk. Konceptet kommer ursprungligen från USA och i Sverige finns idag cirka tio posturalkliniker.

Sitt eget idrottande: Jag spelar tennis och springer. De tidigare höftproblemen är helt borta.

Vision: Att få fler att upptäcka den posturala träningsmetoden.

Det bästa med yrket: Att få hjälpa andra att bli fri från värk i kroppen. Det är ett tacksamt jobb.

Bästa sättet att undvika skador och värk: Bli inte för stillasittande och undvik alltför monotona arbetsuppgifter.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons