Annons
Växjö

Oppositionspartierna vill satsa på skola och välfärd

Växjö • Publicerad 7 november 2023
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Styret bestående av S, V och MP har lagt fram ett budgetförslag som var underfinansierad med 106 miljoner kronor för att inte behöva säga upp personal. Nu har även Allians för Växjö med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterat sitt förslag och även den budgeten är underfinansierad. Oppositionspartierna vill inte att kommunen ska ha behöva dra ner på välfärden och har därför i sitt budgetförslag landat på ett negativt resultat på 72 miljoner kronor.

– På grund av de exceptionellt höga pensionskostnaderna för 2024 tvingas vi att lägga en underfinansierad budget, för att inte behöva skära ner i välfärden. Detta kan vi göra tack vare att vi har haft en ordnad ekonomi under många år, säger Pernilla Tornéus (M).

Annons

I budgeten är det fokus på skolan och att ge personalen rätt förutsättningar. Det handlar om att säkerställa att alla får den hjälp och stöd de behöver och ge ökade resurser till undervisningen.

Allians för Växjö vill också slopa parkeringsavgifterna i Växjö city efter klockan 18 på kvällarna för att gynna restauranger.

– Vi har en restaurangnäring som går igenom en mycket besvärlig tid och vi är övertygade om att en borttagen p-avgift resulterar i fler restaurangbesök och i förlängningen fler växjöbor i arbete, säger Jon Malmqvist (KD).

Det finns även förslag på satsningar på demokratin, som en upplysningskampanj i Växjös skolor kring antisemitism, och satsningar på omsorgen. Det handlar bland annat om att titta på ett införande av en så kallad demensby och att införa en äldrekurator.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons