Annons
Växjö

Oskar och hans företag växlar upp – siktar på 100 miljoner-gränsen

Växjöbaserade Smålands Skafferi är uppstickaren bland köttgrossisterna och levererar både till butiker, restauranger och marknader. Nyligen vann företaget upphandlingen om att leverera charkuterivaror till offentliga kök i sju kommuner i Kronobergs län.
– Nu växlar vi upp. Målet är att inom två till tre år ha en omsättning på 100 miljoner, säger vd:n Oskar Jonsson.
Växjö • Publicerad 31 mars 2023
Med förvärvet av Stens Chark i Åseda och vinsten i upphandlingen om att leverera charkuterivaror till offentliga kök i sju kommuner i Kronoberg så har Växjöbaserade Smålands Skafferi och vd Oskar Jonsson låtit tala om sig.
Med förvärvet av Stens Chark i Åseda och vinsten i upphandlingen om att leverera charkuterivaror till offentliga kök i sju kommuner i Kronoberg så har Växjöbaserade Smålands Skafferi och vd Oskar Jonsson låtit tala om sig.Foto: David Färdigh

Det händer mycket hos Smålands Skafferi. Nyligen presenterades till exempel nyheten att man förvärvat Stens Chark i Åseda, ett företag som försattes i konkurs i början av året.

– Stens är en leverantör som vi haft med ända från starten och vars produkter vi vill ska finnas kvar på marknaden. Vi ser potential att kunna öka volymerna rejält. Dessutom har de en fantastisk anläggning i Åseda som vi kommer att använda till produktutveckling. Just nu söker vi en charkuterist som blir nyckelpersonen i den här satsningen, berättar Oskar.

Annons

En annan nyhet är att Smålands Skafferi vunnit upphandlingen om att leverera kött och charkuterivaror till offentliga kök i sju kommuner – Växjö, Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Uppvidinge och Älmhult.

– Avtalstiden är på fyra år och ordern är värd mellan 70 och 80 miljoner. För oss är det roligt och inspirerande men det innebär också en utmanande omställning med mer arbete. Nu är det upp till bevis!

Vinsten i upphandlingen har gjort att fler fått upp ögonen för uppstickaren från Växjö som utmanar de stora köttgrossisterna.

– Vi brukar ibland skämta om att vi ska ge köttkartellen en match. Länge befann vi oss under radarn men på sistone har vi fått mer uppmärksamhet och allt fler känner nu till företagsnamnet.

Historien om Smålands Skafferi startar 2015 då Oskar gick på Linnéuniversitetet och gjorde ett examensarbete på temat ”klister och kluster”.

– Jag undersökte hur producenter inom livsmedelsproduktion skulle kunna samarbeta och skapa en leveranskedja ”från jord till bord”. Där såddes ett frö. I samband med uppsatsen fick jag också kontakt med Stens Chark i Åseda. Jag såg en möjlighet och bildade en enskild firma för att åka ut på helgerna och sälja deras korv på lokala marknader. Sedan på måndagen efter ringde jag och försökte sälja in korven till butikerna på de här orterna.

Steg för steg byggde Oskar upp logistiken med rutter runt om i Småland. Korven från Åseda kompletterades dessutom efter hand med varor från andra livsmedelsproducenter.

– Jag hade ingen klar plan utan tänkte mer – jag testar och gör mitt bästa. Dessutom hade jag god hjälp av Claes Lövgren som har många kontakter i branschen och som ledde mig i rätt riktning.

Med åren har Oskar skaffat sig en bred portfölj med livsmedelsvaror från södra Sverige – från Per i Viken i Skåne till Gäsene Mejeri i Västergötland.

– Idag har vi 25 producenter vars varor vi levererar till mellan 200 och 250 butiker, restauranger och marknader.

Annons

Vad har ni för kriterier när det gäller leverantörer?

– Vi vill ha så lokala leverantörer som det bara går. Det är endast svenska producenter som gäller. Vi håller oss mestadels till Småland men alla varor finns inte här utan vi sträcker oss numera även från Skåne i söder till Västergötland i norr.

Sju bilar går i skytteltrafik med livsmedelsvaror och fler lär det att bli. Fjolårets omsättning på 42 miljoner kommer att öka avsevärt genom förvärvet av Stens och vinsten i kommunupphandlingen. Och Oskar har en tydlig målsättning.

– Inom två till tre år ska vi passera 100-miljoners-strecket i omsättning. Därefter får vi se vad som blir nästa steg.

På tal om utveckling – en tredje stor nyhet kan vara på gång inom kort.

– Jag kan inte avslöja något i nuläget, men det kan bli så att vi presenterar ytterligare en satsning under året. En tredje, kompletterande pusselbit.

Fakta

Oskar Jonsson

Företag: Grundare och vd på Smålands Skafferi.

Verksamhet: Livsmedelsgrossist med lokala producenter som levererar till butiker, restauranger och marknader i södra Sverige.

Utmanar de stora: Vi ser oss som en uppstickare gentemot de stora köttgrossisterna.

Finns: Kontor på Norremark i Växjö.

Aktuellt: Förvärvade nyligen Stens Chark i Åseda och vann upphandlingen om att leverera till offentliga kök i sju kommuner i Kronobergs län.

Antal anställda: Med förvärvet av Stens Chark har vi nu 13 anställda.

Omsättning: 42 miljoner (2022).

Målsättning: Att nå 100 miljoner i omsättning inom två till tre år.

Eget motto: Våga testa och gör ditt bästa.

Personlig favorit på tallriken: En mör oxfilé är fint. Och korv i alla varianter funkar alltid!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons