Annons

Öster vinner nytt pris: ”En angelägenhet för hela Växjö stad”

För sitt arbete med Öster i Samhället vinner Östers IF pris. Föreningen är årets mottagare av Forsa-priset.
Växjö • Publicerad 29 februari 2024
På fredagar besöker flera hundra ungdomar Tipshallen för att vara med i Nattfotbollen.
På fredagar besöker flera hundra ungdomar Tipshallen för att vara med i Nattfotbollen.Foto: Thea Karlsson

Flera hundra ungdomar samlas varje fredag på vinterhalvåret och spelar fotboll i Tipshallen. Nu tilldelas Östers IF Forsa-priset som är en hedersutmärkelse från Forsa, förbundet för forskning i socialt arbete. Priset instiftades för att stimulera och uppmuntra kunskapsutveckling och forskning inom den sociala sektorn och går till personer eller grupper som har gjort gjort förtjänstfulla insatser för kunskapsutvecklingen inom det sociala arbetets område inom välfärdssektorn.

– Det är med stor stolthet som vi tar emot denna fina utmärkelse. Det är ett pris till hela föreningen och alla som på något sätt är delaktiga inom Öster i Samhället som bedriver en fantastisk verksamhet varje dag och som gör skillnad på riktigt för så många barn och ungdomar i Växjö, säger klubbdirektör Jens Magnusson.

Annons

Föreningen tackar alla involverade, däribland alla ledare, i Öster i Samhället som har haft en fin utveckling de senaste åren.

– Det som startade som ett fotbollsprojekt med spontanfotboll för drygt nio år sedan har idag växt till en angelägenhet för hela Växjö stad. Med tiden förstod vi hur betydande vår mötesplats blivit för Växjös ungdomar och att bli nominerad och vinna en sån fin utmärkelse visar också att det vi gör är rätt, säger Östers hållbarhetsansvariga Sara Lennqvist.

Fakta

Utdrag ur motiveringen från Forsa.

”Idrottsföreningar och civilsamhället bedriver i samtidens välfärdssamhälle ett viktigt socialt arbete i form av samhällsarbete och inkluderingsåtgärder för social sammanhållning och hållbarhet. För snart tio år sen startade idrottsföreningen Östers IF upp samarbetet Öster i Samhället tillsammans med företag ur det lokala näringslivet och andra samhällsengagerade personer. Pionjärverksamheten var nattfotbollen i Tipshallen med syftet att skapa en meningsfull fritid för alla barn och ungdomar i Växjö med omnejd. Denna gemenskap har sedan växt till en stor verksamhet. I dag är det mellan 300-400 ungdomar som samlas varje fredag på nattfotbollen under vinterhalvåret för att spela spontanfotboll och ha roligt tillsammans.

Öster i Samhället exemplifierar genom sitt sociala arbete, engagemang och kunskapsspridning hur idrotten under goda förutsättningar är en social och hälsofrämjande kraft för att motverka exkludering och främja välmående, inkludering och sammanhållning för olika grupper av barn och ungdomar. Civilsamhällets sociala arbete kan på så sätt gå hand i hand med det professionella sociala arbetet. Fältassistenternas arbete kan exempelvis både mobilisera unga att delta och se hur deras arbete kan stöttas av Öster i Samhället för att nå gemensamma målsättningar om barns och ungas välmående och aktiva deltagande i samhället”

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons