Annons
Växjö

Över 2000 män dör i prostatacancer varje år – ”Viktigt med information och att öppna upp för samtal”

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Patientföreningen ProLiv Kronoberg vill sprida kunskap, bland annat genom boksläpp och sitt onsdagscafé i Pensionärernas hus.
– Det är viktigt att öppna upp för samtal och att exempelvis under över en kopp kaffe utbyta erfarenheter, säger Johan Lundvik, Maud Kristiansson och Hans Ador.
Växjö • Publicerad 3 november 2023
Det är viktigt att öppna upp för samtal och kunna utbyta erfarenheter, säger Maud Kristiansson, Johan Lundvik och Hans Ador i patientföreningen ProLiv Kronoberg.
Det är viktigt att öppna upp för samtal och kunna utbyta erfarenheter, säger Maud Kristiansson, Johan Lundvik och Hans Ador i patientföreningen ProLiv Kronoberg.Foto: David Färdigh

I Sverige avlider över 2000 män varje år i prostatacancer. Det utgör också den vanligaste cancerdiagnosen, drygt 30 procent av all nydiagnostiserad cancer hos män. Några som vill förmedla kunskap om sjukdomen och agera stöd åt drabbade och anhöriga är patientgruppen ProLiv Kronoberg. Ett hjälpmedel är den nyutkomna boken ”Bra att veta om prostatacancer”, utgiven av Prostatacancerförbundet.

– En mycket välgjord och kunskapsrik bok, där all information finns samlat i ett lättillgängligt format. Här finns svar på alla frågor, från diagnos till behandling och rehabilitering. Boken kommer vi att ha med på alla våra evenemang framöver, berättar Johan Lundvik, ordförande i ProLiv Kronoberg.

Annons

Ett återkommande evenemang är föreningens onsdagscafé, som anordnas första onsdagen varje månad klockan 14 till 16 i Pensionärernas Hus.

– Det är viktigt att öppna upp för samtal. Att kunna träffas under avslappnade former över exempelvis en kopp kaffe och utbyta erfarenheter, säger Maud Kristiansson och Hans Ador, styrelseledamöter i ProLiv Kronoberg.

Varje onsdagscafé har dessutom ett särskilt tema.

– Onsdagen den första november är temat Vita arkivet. Nästa café äger rum den 6 december.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons