Annons
Växjö

Överbeläggningarna på regionens sjukhus har ökat med över 50 procent

Växjö • Publicerad 1 juli 2022

Vårdförbundet har sammanställt ny statistik från SKR (Sveriges kommuner och regioner) som visar att antalet överbeläggningar på Kronobergs sjukhus har ökat med 52 procent på ett år. Nu väntar juli – årets mest utmanande månad.

“Överbeläggningar ökar risken för vårdskador och dödsfall och är också en skadlig arbetsmiljö för personalen”, anser Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Annons

Juli är den månad då sjukvården har störst problem med överbeläggningar. Framför allt de äldre patienterna är sårbara för långa väntetider på akuten.

En annan belastad sektor är förlossningsvården. Juli är den månad då det är svårast att bemanna vården, samtidigt som det föds flest barn.

– Vårdpersonalen har jobbat hårt sedan pandemin och behöver få vila och återhämtning precis som andra i samhället. Alla vet att barnen måste födas och att det kommer att behövas akutvård även på sommaren och regionen bör planera sin bemanning utifrån det. Det räcker inte med sockrade erbjudanden om pengar för att flytta semesterveckor, arbetsmiljön och förutsättningar att ge en god och säker vård måste förbättras – våra medlemmar behöver fler kollegor med rätt kompetens, säger Anna Seiborg Kidell.

I Region Kronoberg beror överbeläggningarna bland annat på att regionen inte lyckas rekrytera och behålla tillräckligt många sjuksköterskor och barnmorskor inför sommaren. Men det beror också på att primärvården, alltså den hälso- och sjukvård som ges på äldreboenden, vårdcentraler, hälsocentraler och i hemmet, inte har getts rätt förutsättningar, enligt pressmeddelandet.

Genrebild.
Genrebild.Foto: Tom Wall
Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons