Annons
Växjö

Överfullt på rättspsyk - använder samtalsrum som vårdrum

Växjö • Publicerad 15 mars 2023
Tina Fogelklou, rättspsykiatrichef.
Tina Fogelklou, rättspsykiatrichef.Foto: Lena Gunnarsson

Det är trångt på rättspsyk i Växjö, det rapporterar P4 Kronoberg. Totalt finns det 121 platser för personer som dömts till rättspsykiatrisk vård, men de räcker ofta inte till. Ibland har samtalsrum fått användas som vårdrum.

– Det är klart att det inte känns bra och vi önskar att det var annorlunda. Men det är ungefär så det ser ut i hela landet, säger rättspsykiatrichefen Tina Fogelklou till P4 Kronoberg.

Annons

Enligt Tina Fogelklou så är den främsta orsaken till att situationen uppstått att fler av de dömda är sjukare och behöver vård under en längre tid idag jämfört med tidigare.

På frågan om patienterna riskerar att få sämra vård och om risken för hot och våld ökar till följd av platsbristen så svarar Tina Fogelklou:

– Det är möjligt att den risken finns.

Rättspsyk ska byggas ut med ytterligare 17 platser. Förhoppningen var att det skulle stå klart under 2024, men Tina Fogelklou säger att det nu snarare ser ut att bli under 2025.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons