Annons
Växjö

Överklagad översiktsplan höll för prövning i domstol

Växjö • Publicerad 25 januari 2023
Flygfoto över Växjö.
Flygfoto över Växjö.Foto: Olof Elfverson

Den 14 december 2021 beslutade kommunfullmäktige i Växjö att anta en ny översiktsplan för kommunen. Den har presenterats i digital form och kommunen har fått in en hel del kritiska synpunkter på det, att den är svårtillgänglig, komplex och oöverskådlig.

Beslutet om en ny översiktsplan överklagades också av företrädare eller kontaktpersoner i föreningen Växjö Forum. De för och har fört en rad olika processer i domstol mot Växjö kommun, bland annat när det gäller detaljplanen om ett nytt sjukhus i Räppe. Hittills har föreningens företrädare inte haft någon framgång i domstolarna. Det har de inte den här gången heller när frågan om kommunen agerat lagligt eller inte avgjorts av Förvaltningsrätten i Växjö.

Annons

De som överklagat anser att översiktsplanen är så bristfälligt, motsägelsefull och svårbegriplig att den inte håller måttet, enligt Plan- och bygglagen, PBL. Det håller förvaltningsrätten inte med om i sin laglighetsprövning av hur kommunen agerat när översiktsplanen tagits fram, samråtts och hanterats.

Bedömningen är att det inte är visat att kommunen agerat olagligt och därför avslås överklagandena.

Om domen överklagas är nästa instans Kammarrätten i Jönköping. Där krävs det först ett prövningstillstånd för att få en ny domstolsprövning av beslutet om ny översiktsplan.

Här saknas innehåll

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons