Annons
Växjö

Partierna valspurtar i Växjö

Nu återstår bara dagar kvar till valet och partierna slutspurtar. VXOnews följde med Socialdemokraterna på dörrknackning i Hovshaga och hälsade på i Kristdemokraternas valstuga på Storgatan.
Växjö • Publicerad 7 september 2022
Dörrknackning är ett sätt att påminna om valet och mobilisera väljare. Det kan ge de där extra avgörande procenten menar de socialdemokratiska valarbetarna Tomas Thornell, Julia Berg och Theodor Berg. Kristdemokraterna har valt bort dörrknackning och satsar istället på nätverkande.
Dörrknackning är ett sätt att påminna om valet och mobilisera väljare. Det kan ge de där extra avgörande procenten menar de socialdemokratiska valarbetarna Tomas Thornell, Julia Berg och Theodor Berg. Kristdemokraterna har valt bort dörrknackning och satsar istället på nätverkande.Foto: David Färdigh

Socialdemokraterna i Växjö har cirka 60 valarbetare igång, varav 30-40 är ute på dörrknackning. Den här kvällen är det Hovshaga som gäller. Valarbetarna har samlats i sina röda S-tröjor på ICA-parkeringen och Tomas Thornell håller ett inledande pep-talk.

– I opinionsmätningarna ligger vi stabilt runt 30 procent. Det ser ljust ut, så nu kämpar vi hårt ända fram till valdagen. Igår på Campus knackade vi på 400 dörrar och hade runt 200 samtal.

Annons

Vilken betydelse har dörrknackningarna?

– Det blir en påminnelse som kan bidra till att mobilisera väljare och ge de där extra avgöranden procenten.

Julia Berg menar att hela valrörelsen och särskilt dörrknackningarna tillhör de roligaste stunderna som politiker.

– Personliga möten och engagemang är viktigt. Här får politiken ett personligt ansikte för väljarna.

Flera av dem som öppnar säger att de ska eller åtminstone funderar på att rösta på Socialdemokraterna. Tomas är nöjd med gensvaret.

– Det känns helt klart bättre än senaste valet. Magdalena Andersson är populär. Så jag brukar inleda med några ord om Magda och rikspolitiken för att sedan föra in samtalet på kommunvalet. Det blir mycket samtal om skola och omsorg.

Vilken är den mest oväntade fråga du fått?

– Någon frågade om minkpopulationen i Växjösjön och hur det påverkar fågellivet. Det hade jag inget bra svar på.

Kristdemokraterna har däremot valt bort dörrknackningar till förmån för telefonsamtal och möten vid valstugan. Det är både av praktiska och taktiska skäl.

– Vi har inte lika många valarbetare som de större partierna och personligen tror jag inte på dörrknackning som metod. Istället använder vi oss av nätverkande. Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti med många kontakter ute bland idrottsföreningarna och församlingarna. Att nå ut där är viktigt, säger Patrik Åkesson, toppnamn på Kristdemokraternas riksdagslista i Kronoberg.

Annons

VXOnews träffar Patrik vid Kristdemokraternas valstuga på Stortorget. Här blir det många samtal under en dag.

– Jag tror att vi lyckats övertyga rätt många att rösta på Kristdemokraterna.

Vilka är de stora valfrågorna?

– Energipolitiken och landsbygdens villkor. Sedan håller nästan alla med oss om att sjukvården behöver förstatligas.

Hur går det för Kristdemokraterna i riksdagsvalet?

– Jag tror på 8,5 procent.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons