Annons
Växjö

Partiet vill se kvinnliga emigranter på Carl Milles berömda fisk

Växjö • Publicerad 5 juni 2023
Carl Milles skulptur ”Emigranterna”.
Carl Milles skulptur ”Emigranterna”.Foto: Uppsala Auktionskammare

Museiparken i Växjö håller på att rustas upp och ges en gestaltning som ska öka områdets attraktivitet. Som en del i det arbetet så kommer Carl Milles staty ”Emigranterna” att återföras till Utvandrarnas hus och museiparken.

"Emigranterna” är en staty staty föreställande en fisk med sju män på ryggen. I arbetet med att återbörda skulpturen till museiparken har det dock framkommit att Milles hade för avsikt att även göra en staty av en fisk med sju kvinnor på ryggen innan ”Emigranterna” var helt färdigställd.

Annons

Bland annat har man hittat delar av en skulptur med kvinnliga emigranter samt skisser och brev som Carl Milles skrev till beställaren, en stad i USA.

– Enligt den skissade utformningen var grundtanken att det skulle finnas en fisk med män och en med kvinnor och att de skulpturerna skulle stå spegelvända mot varandra, berättar berättar Kulturparken Smålands vd Lennart Johansson för Smålandsposten.

Nu föreslår Liberalerna i Växjö kommun att man ska färdigställa konstverket genom att gjuta statyn av fisken med kvinnor på ryggen i enlighet med hur Milles tänkt sig detta. Det föreslår man i en skrivelse till kommunstyrelsen.

”Det skulle vara en unik konsthändelse och lyfta Växjö som konst- och kulturstad om ”Emigranterna” skulle kompletteras på det sätt som beskrivits ovan.”, står det i skrivelsen.

En stor del av de som utvandrade till Nordamerika från Sverige var kvinnor, vilket är ovanligt när det kommer till länder med stor utvandring. Skulle man gjuta och sätta upp den andra ”Emigranterna”-statyn så skulle man enligt Liberalerna på ett tydligt sätt påminna om det.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons