Annons

Passionerad och villkorslös kärlek med Anna Karenina på Växjö Teater

Leo Tolstoys Anna Karenina är en av litteraturens stora klassiker. I Tone Schunnesson och Ragna Wies hyllade nytolkning som kommer till Växjö Teater på måndag så bjuds publiken av förbjuden, passionerad och villkorslös kärlek utan skyddsnät.
– Det är euforiskt himmelrike men också avgrundsdjupa helveteskval, berättar huvudrollsinnehavaren Emma Broomé.
Växjö • Publicerad 25 november 2023
Förbjuden och villkorslös passion på Växjö Teater. I föreställningen Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina, gestaltas både kärleken som euforiskt himmelrike och som genomlidande av helveteskval nere i avgrunden.
Förbjuden och villkorslös passion på Växjö Teater. I föreställningen Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina, gestaltas både kärleken som euforiskt himmelrike och som genomlidande av helveteskval nere i avgrunden.Foto: Christopher Backholm

Berättelsen om Anna Kareninas passionerade men förbjudna förhållande med greve Vronskij har fascinerat och berört läsare över hela världen. Nu har författaren Tone Schunnesson och regissören Ragna Wei djärvt tagit sig an Leo Tolstoys episka 1800-talsklassiker. Deras hyllade nytolkning, Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina, spelade för fulla hus på

Orionteatern i våras och är nu ute på turné med Riksteatern. På måndag kväll väntar Växjö Teater. Emma Broomé, som spelar huvudkaraktären Anna Karenina, utlovar en direkt, köttslig och villkorslös teaterupplevelse.

Annons

– Vi tolkar en storslagen roman där hela ensemblen dissekerar karaktärerna ända ner till blodådrorna. Det är brutalt och modigt. Och eftersom det är Tone och Ragna så är det både punkrockig attityd och maximalistiskt.

Liksom i romanen kretsar föreställningen kring den stora passionen. I sina förberedelser inför rollen som Anna Karenina lät sig Emma inspireras av flera kvinnoöden i historien som drabbats av passionen och där tillvaron vänts upp och ner.

– Det finns ett före och efter. Kärleken blir som en pånyttfödelse.

Passionen för Anna Karenina innebär både liv, lust och längtan men också svartsjuka och tvivel. Emma konstaterar att kärlek är förenat med såväl extatisk lycka som fruktansvärda kval, något som blir väldigt tydligt i föreställningen.

– Det är hela spannet från att befinna sig i det euforiska himmelriket till att lida helveteskval nere i avgrunden.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons