Annons
Växjö

Patient blev injicerad mot sin vilja – får skadestånd av staten

Växjö • Publicerad 3 februari 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ

En manlig patient som har vårdats på rättspsykiatrin i Växjö har hävdat att han har blivit utsatt för tvångsmedicinering. Enligt patienten fick han under en period totalt 28 stycken injektioner av ett antipsykosläkemedel mot sin vilja.

På grund av detta har han stämt staten, via Justitiekanslern (JK), vid Växjö tingsrätt och kräver 8 000 kronor i skadestånd, rapporterar Smålandsposten.

Annons

Patienten menar att hans grundläggande rättigheter enligt Europakonventionen hade blivit åsidosatta, eftersom han enligt lagen inte hade någon rätt att överklaga chefsöverläkarens beslut om injektionerna.

JK har motsatt sig mannens krav på skadestånd. Enligt JK får medicinering vid rättspsykiatrisk vård” ges utan patientens samtycke, om det bedöms som nödvändigt” och därför har behandlingar under tvång stöd i lagen.

Men tingsrätten går på patientens linje och anser att mannens rättigheter har blivit kränkta enligt Europakonventionen. De beslutar därför att han har rätt till det skadestånd på 8 000 kronor som han har begärt från staten.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons