Annons
Växjö

Patient dog efter vårdens läkemedelsmiss – ärendet läggs ner

Växjö • Publicerad 21 april 2022
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Patienten fick fel läkemedel via sprutpumpar och drabbades av hjärtstopp och avled. Den aktuella händelsen anmäldes som en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo), men nu väljer myndigheten att lägga ner ärendet.

Ivo anser att Region Kronoberg har gjort en tillräcklig utredning och vidtagit de åtgärder som krävs för att något liknande inte ska inträffa igen. Regionen uppger att man bland annat sett över förvaringen av läkemedelssprutor.

Annons

Den aktuella händelsen inträffade på en intensivvårdsavdelning på Centrallasarettet i Växjö i höstas. Patienten, som var allvarligt hjärtsjuk, fick läkemedel via sprutpumpar. När en av sprutorna skulle bytas ut förväxlades läkemedlen, vilket ledde till att patienten fick högt blodtryck och avled av hjärtstopp.

Enligt regionens Ivo-anmälan hade utgången kunnat vara densamma utan läkemedelsförväxlingen men det går inte att utesluta att den bidragit till dödsfallet.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons