Annons
Växjö

Patient feldiagnostiserades - for illa av medicinerna

Växjö • Publicerad 13 juni 2023
Foto: Arkivbild

2019 diagnostiserades en patient i 60-årsåldern med diabetes. Trots att proverna visade på att det rörde sig om diabetes typ 1 så inleddes en behandling av diabetes typ 2. Anledningen till detta skriver regionen i ett pressmeddelande är oklar.

Efter två år så försämrades patientens värden och man justerade medicineringen på ett sätt som man gör när någon har diabetes typ 2. Detta innebar att patienten fick mediciner som gör att en patient med diabetes typ 1 kan fara illa. Dessutom gavs inget insulin, vilket hade varit den korrekta behandlingen.

Annons

Detta medförde att patienten i fråga mådde dåligt under flera månader och gick ner kraftigt i vikt. Efter att diabetesvärdena fortsatte att försämras så valde man att omvärdera diagnosen och upptäckte då sitt misstag. Efter att ha satt in rätt behandling så mår patienten nu bättre och feldiagnostiseringen med efterföljande behandling väntas inte ge några bestående men.

Nu har Region Kronoberg valt att anmäla sig själv, en så kallad Lex Maria. Detta är någonting som en vårdgivare är skyldiga att göra efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Nu inleds en utredning för att säkerställa att något liknande inte sker i framtiden.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons