Annons
Växjö

Patient på rättspsyk i Växjö avvek under promenad

Växjö • Publicerad 27 september 2022
Rättspsyk i Växjö.
Rättspsyk i Växjö.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Förra sommaren avvek en patient som är intagen på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö i samband med en promenad tillsammans med två ur personalen. Nu har mannen dömts för två fall av hot mot tjänsteman och ett fall av försök till våld mot tjänsteman. Han döms till fortsatt rättspsykiatrisk vård.

Mannen ska efter en stunds promenad ha avvikit genom att springa från platsen. En anställd ska ha sprungit efter mannen samtidigt som hans kollega tog kontakt med kliniken och polisen. Patienten ska efter en stunds löpning ha höjt en knytnäve mot den anställde som följde efter och sagt att han skulle sluta följa efter samtidigt om patienten gick mot honom.

Annons

När den andra ur personalen anslöt efter kontakten med kliniken och polisen ska patienten ha gjort ett utfall mot honom. Den anställde fick ett touch mot hakspetsen. Efter händelsen valde personalen att bryta och backa i väntan på polis. Efter en stund kunde polisen gripa mannen.

Patienten har vårdats inom rättspsykiatrin i 16 år och har under förhör uppgett att han avvek för att den 16 år långa vården är sjuklig och att han har familj som han ville till. Han dömdes 2007 för bland annat mordbrand, misshandel och skadegörelse till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han bedöms ha en allvarlig psykisk störning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons