Annons
Växjö

Patientens cancerdiagnos försenades - fick råd om egenvård

Växjö • Publicerad 9 april 2023
Region Kronoberg.
Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

En patient i region Kronoberg med en sjukdom med risk för cancerutveckling skulle av den anledningen gå på årliga kontrollen. En av kontrollerna blev fördröjd och patienten kontaktade då själv vården på grund av besvär.

Istället för att då kallas till en undersökning så råddes patienten till egenvård. När patienten sedermera kontaktade vården en andra gång så skedde en undersökning och patienten fick en cancerdiagnos. Detta framgår av en anmälan som regionen själva skickat in enligt lex Maria. En lex Maria ska skickas in av vårdnadsgivare efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Annons

I anmälan skriver regionen att om cancerdiagnosen hade kunnat fastställas tidigare så hade patientens behandling sannolikt inte behövt bli lika omfattande. Man skriver även att kliniken har ett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder för att detta inte ska kunna upprepas.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons