Annons
Växjö

Perry går igång på veteranbilar – satsar i Gemla

Ända sedan pojkåren har Perry Ljung älskat bilar och särskilt veteranbilar. Med egna företaget PL Konsult gör han nu en heltidssatsning på reparationer och renoveringar med fokus på just veteranfordon.
– Jag gillar att jaga delar, skruva, mecka och plocka ihop bilarna.
Växjö • Publicerad 1 januari 2024
Jag gillar att skruva och mecka med bilar. Den här ”Televerkaren, En Volvo Duett från 1967,ska jag ha klar framåt februari, säger bilrenoveraren Perry Ljung som nu gör enheltidssatsning på egna företaget PL Konsult.
Jag gillar att skruva och mecka med bilar. Den här ”Televerkaren, En Volvo Duett från 1967,ska jag ha klar framåt februari, säger bilrenoveraren Perry Ljung som nu gör enheltidssatsning på egna företaget PL Konsult.Foto: David Färdigh

Vi besöker Perry i hans verkstad i Gemla. För entusiaster av veteranbilar finns här flera klassiska klenoder, bland annat exemplar av Opel Rekord, Ford Capri och Saab V4:a. Ett pågående renoveringsprojekt är också en Volvo Duett från 1967.

– Det är en ”Televerkare” i orange färg. Just nu håller jag på att montera elkablarna. Målet är att ha allt klart framåt februari. Då ska jag även sätta fast den gamla Televerks-loggan på sidorna av bilen.

Annons

Bilar i allmänhet och veteranbilar i synnerhet har varit ett brinnande intresse för Perry ända sedan pojkåren. Det har inte bara handlat om att köra bil utan minst lika mycket att mecka och renovera bilar.

– Jag gillar att skruva och hålla på.

Han utbildade sig på yrkesskola med inriktning bilplåt, en kompetens han har haft god nytta av genom åren.

– Hittar man inga reservdelar så får man tillverka egna, bland annat just bilplåt.

Perry beskriver sökandet efter bildelar som ett detektivarbete.

– Svårast är det att hitta delar till Saab och Opel.

Hur gör man?

– Man söker mycket på nätet och så skaffar man sig kontakter med veteranbilsföreningar och andra bilrenoverare runt om i landet. Ofta byter man delar med varandra. Jag gillar också att gå och kolla på veteranbilsmarknader. Man träffar likasinnade, utbyter idéer och hittar alltid något intressant.

Efter några år som lärare inom vuxenutbildningen så har nu Perry bestämt sig att satsa fullt ut som bilreparatör och bilrenoverare. Tidigare ägnade han lediga kvällar och helger i verkstaden. Nu blir det en heltidssysselsättning genom egna företaget PL Konsult.

– Det är en gammal dröm som nu blir verklighet. Jag kommer att utföra reparationer på alla typer av bilar, men huvudinriktningen är renovering av veteranbilar. Det är en speciell nisch som inte så många andra verkstäder ägnar sig åt.

Annons

Vad tror om kundunderlaget och det geografiska upptagningsområdet?

– Det finns rätt många veteranbilsentusiaster runt omkring. Jag tänker mig att kunderna kommer finnas i Kronoberg och delvis i grannlänen. Har man inte möjlighet att komma hit till Gemla med bilen så ombesörjer jag transporten och hämtar upp fordonet med kärra.

En del veteranbilar kan vara i ganska dåligt skick, ofta med karossen anfrätta av rostskador. Men det som somliga skulle betrakta som hopplösa fall ser Perry snarare som spännande utmaningar.

– Visst kan det vara rörigt och jobbkrävande i början, men när man fått ihop plåtarna och bilen återfått färgen så är det en härlig känsla.

Fakta

Perry Ljung

Företag: PL Konsult.

Verksamhet: Reparationer och renoveringar av bilar med huvudsaklig inriktning på veteranbilar.

Finns: Verkstad i Gemla.

Aktuellt: Efter att bedrivit verksamheten som hobby så växlar Perry upp och kommer driva företaget som heltidssysselsättning från och med årsskiftet.

Egen ögonsten: En Ford Capri. Det var min första egna bil.

Gillar att gå på veteranbilsmarknader: Degerberga och Tingsryd är två favoriter.

Pågående projekt: Jag renoverar just nu en ”Televerkare”, en Volvo Duett från 1967 med den klassiska orangea Televerks-färgen. När allt är klart så ska jag sätta upp Televerks-loggan på sidorna av bilen.

BILDTEXT

Jag gillar att skruva och mecka med bilar. Den här ”Televerkaren, En Volvo Duett från 1967,

ska jag ha klar framåt februari, säger bilrenoveraren Perry Ljung som nu gör en

heltidssatsning på egna företaget PL Konsult.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons