Annons
Växjö

Peter Aronsson jubilerar och blickar framåt

Nyligen fyllde Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson 65 år. Någon pensionärstillvaro väntar dock inte för historieprofessorn och Gemla-sonen utan med nytt förordnande fram till 2026 så vill han bidra till att vitalisera och ta ett samlat grepp om forskningen kring Smålands moderna historia.
– Målsättningen är att kunna ta upp stafettpinnen efter Lars-Olof Larsson.
Växjö • Publicerad 17 juni 2024
Historia är ett fascinerande ämne eftersom det aldrig tar slut utan ständig utvecklas, säger Peter Aronsson, professor i historia och rektor på Linnéuniversitetet, som nyligen fyllde 65 år.
Historia är ett fascinerande ämne eftersom det aldrig tar slut utan ständig utvecklas, säger Peter Aronsson, professor i historia och rektor på Linnéuniversitetet, som nyligen fyllde 65 år.Foto: David Färdigh

Att fylla 65 år innebär dubbla känslor för Peter Aronsson. Dels en vemodig påminnelse om livets obeständighet, att det nu är den sista delen som väntar. Dels en rikedom, att uppnått en ålder där man omges av både familj, barn, barnbarn och många vänner. Just det sistnämnda blev särskilt tydligt när han i samband med födelsedagen uppvaktades med vänboken Minnen, makt och människor, författad av vänner, kollegor, medarbetare och samarbetspartners.

– Jag blev överväldigad, glad och rörd. Att mina vänner lagt ner så mycket arbete och energi gör mig tagen. Dessutom är det extra roligt att de skriver om ämnen som både speglar deras personligheter och anknyter till våra gemensamma arbeten genom åren.

Annons

Peter är professor i historia, ett ämne som han brunnit för ända sedan ungdomen.

– För mig föddes historieintresset ur ett samhällsengagemang. Jag ville förstå samhället, hur demokratin vuxit fram och bakgrunden till det jag såg runt mig.

Vad är det som gör historia så fascinerande?

– Historia utgör berättelsen om vårt samhälle och vilka vi är idag. I min forskning har jag särskilt intresserat mig för hur historia används som ett redskap, det gäller i påverkan av allt från politik till turism.

Ytterligare något som gör historia spännande och lustfyllt enligt Peter är att den aldrig tar slut. Det sker en ständig utveckling

– Som historieforskare upptäcker man hela tiden nya sidor och perspektiv som man inte tidigare känt till. Ett exempel här i Kronoberg är Huseby bruk. När jag guidade turister där på 80-talet riktades uppmärksamheten främst mot Husebyskandalen och Florence Stephens. Nu på senare år har vi fått nya fynd, bland annat en hel kista med brev och annan dokumentation, som skildrar hur Joseph Stephens på 1800-talet byggde upp sin förmögenhet genom att bygga järnväg i Indien. Det har öppnat upp för ny kunskap och nya forskningsfält. Idag kommer indiska forskare till Huseby och Växjö för att få veta mer om den epoken.

2017 tillträdde Peter som rektor på Linnéuniversitetet och fick nyligen förordnat förlängt till 2026. Någon pensionärstillvaro är därmed inte aktuell och att Peter brinner för sitt uppdrag råder det inga tvivel om.

– Linnéuniversitetet är en motor för hela sydostregion med Kalmar och Växjö. Vår verksamhet gör skillnad. Linnéuniversitetet bidrar till både näringslivsutveckling, innovation och framtidstro. Utan universitetet skulle den här regionen riskera att hamna i bakvattnet.

Vad har du för målsättning för Linnéuniversitetet för de kommande två åren?

– Ett av mina mål är att lyfta fram och spegla Smålands moderna historia. De senaste åren har fokus i hög grad inriktats på internationell historia. Nu skulle jag vilja vitalisera och ta ett nytt samlat grepp om Smålands utveckling de senaste 30 till 45 åren. Historikern Lars-Olof Larsson och hans forskarkollegor gjorde ett fantastiskt arbete under 80- och 90-talen. Den stafettpinnen skulle jag vilja plocka upp igen. Potentialen och kunnandet finns liksom intresset. Se bara vilket publiktryck det var när Kulturparken Småland höll sin föreläsningsserie Historien om Småland i våras.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons