Annons
Växjö

PM & Vänner får behålla Michelinstjärnan

Växjö • Publicerad 13 juni 2023
PM & Vänner har haft en Michelinstjärna sedan 2016.
PM & Vänner har haft en Michelinstjärna sedan 2016.Foto: Lena Gunnarsson

Under måndagskvällen avslöjade Guide Michelin vilka restauranger i Norden som får Michelinstjärnor. Det handlade om de restauranger som får en stjärna för första gången, de som får fler stjärnor än tidigare och de som får behålla sin eller sina stjärnor.

Växjös stjärnkrog PM & Vänner som har haft sin Michelinstjärna sedan 2016 får behålla sin stjärna. Sedan ett par år tillbaka har PM & Vänner en grön stjärna som premierar restauranger med hållbar gastronomi. Varje år testas restaurangerna för att bevisa att de förtjänar att behålla sina stjärnor. Det finns restauranger som förlorar sina stjärnor och de som får fler stjärnor än tidigare.

Annons

Guide Michelin kom ut första gången 1900 och var då däcktillverkarens sätt att få folk att bege sig ut på vägarna och i samband med det besöka riktiga restauranger. Krogutmärkelsen är världens mest prestigefyllda och restauranger kan få upp till tre stjärna, vilket endast Frantzén har lyckats med i Sverige.

En stjärna betyder att restaurangen är en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor betyder att restaurangen har excellent matlagning som är värd en omväg och tre stjärnor betyder att köket är exceptionellt och att restaurangen är värd en resa i sig.

Sedan 1984 har restauranger i Sverige fått Michelinstjärnor och sedan 2015 har Norden en egen upplaga av guiden, Guide Michelin Nordic Cities.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons