Annons
Växjö

Pojke döms för mordförsöket på Fagrabäckskolan

Växjö • Publicerad 9 november 2022
Polis på plats på Fagrabäckskolan efter mordförsöket.
Polis på plats på Fagrabäckskolan efter mordförsöket.Foto: Calle Rydqvist

En 15-årig pojke har dömts för mordförsöket på en klasskamrat på Fagrabäckskolan i Växjö i slutet av september i år.

15-åringen döms för försök till mord, grovt olaga hot och olaga hot till sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Han ska betala 202 700 kronor till klasskamraten och 25 000 kronor till en annan pojke som han hotade.

Annons

Den nu dömde 15-åringen ska den 29 september ha tagit med sig en kökskniv hemifrån och utdelat två knivhugg mot klasskamraten som senare fick föras till sjukhus. Han fick inga allvarliga fysiska skador men enligt åklagaren var det tillfälligheter att brottet inte slutade med ett mord.

Det ska ha börjat redan några dagar innan mordförsöket. Under en kemilektion på skolan ska 15-åringen i samband med någon form av bråk om ett mikroskop kallat en flicka för olika okvädningsord. Dagen efter, i samband med orientering i Fyllerydsskogen, ska ett par klasskamrater ha tagit parti för flickan gentemot 15-åringen. Det ska ha blivit ett visst handgemäng i skogen och i förhör har 15-åringen berättat att det var då som han bestämde sig för att en av de båda killarna måste dö. 15-åringen och klasskamraten som ett par dagar senare blev knivhuggen ska ha skrivit med varandra på Snapchat där den misstänkte bland annat ska ha skrivit att han ”ska ta livstid” och ”Vänta och se” efter att målsägande skrivit att ”du säger till folk att du ska döda mig”. Det rubriceras som olaga hot.

Den dömde 15-åringen ska ha googlat på vad det är för straff för mord om man är under 18 år.

15-åringen ska efter knivhuggen på klasskamraten även ha jagat efter en annan elev och ropat ”din horunge, vill du också ha den?” eller något liknande. Den händelsen rubriceras som grovt olaga hot.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons