Annons

Pojke döms för våldtäkt – ska betala 290 000 till utsatt man

En 16-årig pojke döms nu för att ha våldtagit en man i en bostad i Växjö. Den utsatte mannen fick vårdas på sjukhus och 16-åringen döms att betala 290 000 kronor i skadestånd.
Växjö • Publicerad 7 januari 2024
.
.Foto: MAXIM THORE

En 16-årig pojke döms nu vid Växjö tingsrätt för en våldtäkt som inträffade i en bostad i Växjö i höstas.

16-åringen och den drabbade mannen var bekanta med varandra sedan tidigare och den aktuella dagen hade träffats i bostaden för att ha sex. Men enligt mannen blev 16-åringen våldsam och våldtog honom.

Annons

16-åringen nekade vid rättegången till brott. Han erkände att de två hade haft våldsamt sex men att båda parterna var med på detta.

Den utsatte mannen slog larm till polisen efter våldtäkten och han fick vårdas på sjukhus.

Tingsrätten skriver i domen att ”det har varit fråga om sex med våldsinslag och förnedrande inslag” och att det är bevisat att 16-åringen haft uppsåt till gärningen, som är att bedöma som en våldtäkt.

Enligt domstolen är straffvärdet för våldtäkten minst fyra års fängelse för en vuxen person. Men på grund av sin ungdom straffas 16-åringen i stället med ett års ungdomsövervakning. Han döms även att betala 290 000 kronor i skadestånd till den utsatte mannen för kränkning och sveda och värk.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons