Annons

Pojke i A-traktor med släp körde ifrån polisen – försvann ”i ett rökmoln”

Pojken lyckades köra i från polisbilen i sin A-traktor med tillkopplat släp. Enligt poliserna körde dom i nära 100 kilometer i timmen på de smala grusvägarna vid efterföljandet.
Nu åtalas den unge föraren för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.
Växjö • Publicerad 5 september 2023
Genrebild.
Genrebild.

Händelsen som nu har lett till åtal vid tingsrätten inträffade på flera mindre vägar i trakterna kring Ingelstad i maj.

En polispatrull upptäckte en A-traktor med ett tillkopplat släp som körde rejält mycket snabbare än tillåtna 30 kilometer i timmen. Men när poliserna vände och försökte stoppa A-traktorn körde föraren in på en torr grusväg och gasade i väg ”i ett stort rök- och dammoln”.

Annons

Enligt poliserna körde de i närmare 100 kilometer i timmen på de smala grusvägarna men de lyckades inte hinna i fatt A-traktorn.

En kvinna som blev vittne till A-traktorns framfart berättade senare för polisen att hon trodde att ”släpet skulle flyga av då det hoppade och flög runt”.

Polispatrullen kunde en kort stund senare lokalisera fordonet som stod övergivet i ett skogsparti. En hundpatrull ryckte ut till platsen och polishunden fick upp ett spår som ledde in i skogen och både A-traktorn och släpet bärgades och togs i beslag.

Kort därefter fick en annan polispatrull information om var A-traktorns ägare – en 17-årig pojke – befann sig och när han konfronterades om körningen valde han att erkänna.

Foto från polisen som visar den manipulationskabel som gjorde att A-traktorn kunde köras som en personbil och nå 230 kilometer i timmen.
Foto från polisen som visar den manipulationskabel som gjorde att A-traktorn kunde köras som en personbil och nå 230 kilometer i timmen.

Nu åtalas 17-åringen misstänkt för olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Enligt åklagaren körde han mycket trafikfarligt när han ”under efterföljande av en polisbil kört på smala grusvägar och i hög hastighet passerat flera hus som låg nära vägen”.

17-åringen har i förhör berättat att han inte ville stanna eftersom han ”har dåliga erfarenheter av polisen”.

När en av polisens tekniker undersökte den beslagtagna A-traktorn upptäckte han att den var mycket enkel att tjuvkoppla genom en ”manipulationskabel”. Om kabeln kopplades in kunde fordonet med den trimmade motorn köras i cirka 230 kilometer i timmen.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons