Annons
Växjö

Polis med dömd anhörig blev uppsagd – facket tar strid

Växjö • Publicerad 9 juli 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: ADAM WRAFTER

I våras blev en polis i Kronoberg uppsagd på grund av personliga skäl efter ett beslut om att han inte längre kunde vara placerad i säkerhetsklass.

En av anledningarna ska enligt mannens fackförbund ha varit polismannens relation till en närstående med en kriminell bakgrund. Redan när mannen anställdes för ett antal år sedan ska han ha varit öppen med att en närstående tidigare dömts för brott och han har tagit avstånd från den närstående och dennes kriminalitet, även om kontakten inte är helt klippt.

Annons

Nu har Polisförbundet vänt sig till Arbetsdomstolen och kräver att uppsägningen ogiltigförklaras och att mannen ska få 180 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet lyfter upp att Polismyndigheterna har känt till omständigheterna som uppsägningen grundar sig på i mer än två månader. Enligt lagen om anställningsskydd får arbetsgivaren inte grunda en uppsägning på enbart omständigheter som arbetsgivaren har känt till i mer än två månader.

Polismannen har själv varit åtalad för barnfridsbrott, hemfridsbrott och hastighetsöverträdelse. Han dömdes endast för fortkörningen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons