Annons

Polisanställd gjorde olagliga sökningar – döms för 122 dataintrång

Växjö • Publicerad 14 april 2024
Polisarm.
Polisarm.Foto: PETTER ARVIDSON

En ung man som utbildade sig till polis i Växjö och var civilanställd vid Polismyndigheten, som arrestvakt, gjorde 122 olagliga datasökningar i flera av polisens känsliga system som inte var nödvändiga för hans arbetsuppgifter. Nu har han dömts för dataintrång i 122 fall.

Sökningarna gjordes bland annat i polisens ledningssystem, system för brottsutredningar samt polisens multifråga som ger svar från flera datasystem. Dataintrången pågick i bland annat polishuset i Växjö under fyra månaders tid. Han har framför allt gjort slagnings i polisens ledningssystem som används för att operativt leda polisverksamheten.

Annons

Mannen stod också åtalade för att i början av förra året ha sexuellt ofredat två personer med sexuella meddelanden på Snapchat men han frias från anklagelserna om sexuellt ofredande.

22-åringen döms till villkorlig dom och ska betala 8 400 kronor i dagsböter. Han har vidgått att han gjort de aktuella slagningarna, men invänt att han saknat uppsåt till att slagningarna inte var lovliga.

MISSA INTE!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons