Annons
Växjö

Polisen filmades vid ingripande utanför arenan: ”När polisen beordrar dig att göra det – och du vägrar, så blir det konsekvenser”

Polisen filmades vid ett ingripande utanför Visma Arena när Östers IF mötte Jönköping Södra. Polisen Emir Bajric är en av dem som var på plats.
Växjö • Publicerad 1 augusti 2023
Bråk uppstod utanför Visma Arena när Östers IF mötte Jönköping Södra.
Bråk uppstod utanför Visma Arena när Östers IF mötte Jönköping Södra.Foto: Jonas Ljungdahl

I samband med lördagens Smålandsderby mellan Östers IF och Jönköping Södra gjorde polisen flera ingripande mot supportrar. Enligt Ola Severinsson, kommunpolis på Växjö kommun, var det stökigt redan innan matchen när ett bråk bröt ut på Bishops Arms i Växjö, efter att polisen gjorde en insats mot supportrar på pubens toalett.

Stöket fortsatte när supportrarna marscherade mot arenan. Framme vid Visma Arena bröt ett bråk mellan supportrar ut, som polisen försökte avvärja. Polisens insats filmades och klippet florerar nu på sociala medier.

Annons

Emir Bajric är polis i Växjö och är en av dem som var på plats vid Visma Arena när bråket uppstod. I normala fall arbetar han som ingripandespanare i Växjöpolisens fokusgrupp, med inriktning mot våld och narkotika i Araby, men under semestertider tar han sig an även andra uppdrag.

– Det var ett stort antal människor som kom dit och det var en hätsk stämning, bråk i luften och det kunde smälla när som helst. När vi kommer dit vägrar folk att göra som vi säger, att de ska lämna platsen, säger han till Smålandsposten.

Under de 18 år han har arbetat som polis upplever han att fler är mer lättkränkta och att de inte har koll på att polisens ord är lag. Han berättar att folk har full koll på sina rättigheter, men inte på sina skyldigheter och att de inte verkar förstå att det finns myndigheter som kan beordra dig att göra saker.

– Man kan titta på skolan. En lärare kan be dig att lämna klassrummet men vill man inte det så gör man inte det – och det blir inget mer med det. Ingen konsekvens. När polisen beordrar dig att göra det – och du vägrar, så blir det konsekvenser. Jag hör själv mina barn prata om deras rättigheter i skolan, men när jag frågar dem vilka skyldigheter de har så förstår de nästan inte vad jag menar, säger Emir Bajric.

Läs mer via länkarna nedan.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons