Annons

Polisen ska bevaka Växjö centrum med drönare

Den 11-17 december sänds Musikhjälpen från Växjö. Det väntas stundtals bli fullt av människor på Stortorget och nu har polisen beslutat att kamerabevaka området med hjälp av drönare.
Växjö • Publicerad 8 december 2023
I söndags påbörjades jobbet med att bygga upp Musikhjälpens glasbur på Stortorget i Växjö.
I söndags påbörjades jobbet med att bygga upp Musikhjälpens glasbur på Stortorget i Växjö.Foto: Calle Rydqvist

På måndag kväll, klockan 20.00, släpps Linnea Wikblad, Oscar Zia och Sofia Dalén in i glasburen på Stortorget i Växjö för att sända 144 timmar i tv och radio. Under veckan kommer ett 50-tal artister uppträda i buren och tusentals människor väntas besöka torget.

Polisen har beslutat att använda drönare för att kamerabevaka området i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte som ett komplement till övrigt polisiärt arbete. Bevakningen kan komma att pågå dygnet runt i delar av Växjö.

Annons

Polisen har rätt att använda kamerabevakning på en plats dit allmänheten har tillträde om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Det har tidigare skett i samband med bland annat kungabesöket i slutet av maj och Karl-Oskardagarna i augusti.

Polisen får använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbete och kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång. Däremot får de inte filma in i bostäder eller på andra integritetskränkande platser. I regel flyger polisens drönare på höga höjder där ingen personidentifiering sker.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons