Annons
Växjö

Polisens utbildningssalar i Växjö är halvfulla – Kristersson (M): ”Det är ett bekymmer”

Växjö • Publicerad 25 november 2021

Moderaterna vill satsa mer på polisen och har lagt fram ett budgetförslag om 400 miljoner kronor för att öka polislönen. I Växjö har polisutbildningen inte varit fullsatt sedan 2017. Något som bekymrar Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

– Det där är ett bekymmer, man måste vara självkritisk. Allt handlar om att yrket måste vara attraktivt, säger han till Smålandsposten.

Ulf Kristersson (M) pratade om polisyrket med Smålandspostens reporter under Moderaternas valturné i Småland.
Ulf Kristersson (M) pratade om polisyrket med Smålandspostens reporter under Moderaternas valturné i Småland.Foto: Calle Rydqvist
Annons

Till terminen med början i januari finns det fortfarande många lediga platser kvar. Enligt Ola Kronkvist, prefekt vid polisutbildningen i Växjö, är problemet att de som söker utbildningen inte uppfyller kraven – snarare än att antalet sökande är för få. Därför tittar man just nu på andra alternativ till den traditionella polisutbildningen. Till exempel en utbildning i 2/3 fart för att utöka målgruppen.

I Moderaternas förslag ska polisutbildningen vara betald och poliser som utbildar sig ska få sina CSN-lån avskrivna efter fem års arbete som polis.

– Med betald polisutbildning och med stark uppbackning från staten som många poliser inte känner att de har idag tror vi att vi kan locka fler till yrket, säger Kristersson till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons