Annons
Växjö

Polisman döms för hot – frias från blåljussabotage

Växjö • Publicerad 16 mars 2023
Foto: LENA GUNNARSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Förra sommaren tillkallades ambulanspersonal till Risingegården utanför Växjö för att ta hand om en medvetslös person. När ambulanspersonalen skulle ta hand om personen ska en berusad man som till vardags arbetar som polis ha blivit hotfull.

Nu har polismannen dömts för att ha hotat ambulanspersonalen men han frias från misstanken om blåljussabotage.

Annons

”NN (polisen) var vid tillfället mycket upprörd och rädd för att hans vän skulle åsamkas allvarliga skador eller till och med dö. NN:s agerande innan hoten innebar att han försökte ta hand om och hjälpa sin vän”, skriver Växjö tingsrätt i den enhälliga domen.

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare kommit med ett yttrande där det framkom att ”det mesta talar för” att polismannen skiljs från anställningen om han döms för sabotage mot blåljusverksamhet. Däremot skulle han få behålla jobbet om han endast dömdes för olaga hot, vilket nu blir fallet.

Polisen arbetar inte i Kronobergs län och var inte i tjänst i samband med festen.

Den 1 januari 2020 trädde brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet i kraft för att stärka skyddet för anställda inom polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården. Det kan handla om att angripa eller på något annat sätt störa blåljuspersonal i deras arbete.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons