Annons
Växjö

Pollensäsongen närmar sig i Kronoberg

Växjö • Publicerad 5 mars 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ

Pollensäsongen gör snart entré i Kronobergs län. Höga halter av al och måttliga halter av hassel har uppmätts vid mätstationen i Bräkne/Hoby, strax utanför Ronneby i Karlskrona och det finns en stor risk för liknande halter i hela södra Sverige de närmaste dagarna, enligt Apotek Hjärtat.

Att pollensäsongen är på intåg syns även i apotekens butiker. Apotek Hjärtat uppger att de har ökat sin försäljning av allergimedicin med 13 procent från vecka 7 till 8.

Annons

Samtidigt upplever många allergiker att det är svårt att veta när man ska påbörja sin medicinering mot pollen och många avstår helt från medicinen, det visar en ny Sifostudie.

– Undersökningen visar att många med pollenallergi inte använder medicin, eller är osäkra på när de ska börja ta den. Nu när våren är i antågande är det viktigt att påbörja rätt behandling i god tid för att minska symtomen, vilket kan vara krångligt då man helst ska börja medicinera redan innan det finns pollen i luften där man bor. Att påbörja behandling när du redan fått symtom gör att medicinen hjälper sämre, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons