Annons
Växjö

Populära lantcaféet laddar inför sommaren

Lilla samhället Ör strax norr om Växjö har blivit ett populärt utflyktsmål. Mycket tack vare Systrarna Skogströms Lantcafé som lockar med gott fika och lättlunch i charmig lanthandelsmiljö med nostalgifaktor.
– Hit kommer folk från hela världen. Ingen dag är den andra lik, säger ägaren Caroline Skogström.
Växjö • Publicerad 12 maj 2023
Laddar för intensiv sommarsäsong. Vi har goda förhoppningar om en bra besökssommar med många semestrande svenskar på hemmaplan i kombination med mycket utländska turister, säger Erica Vikman, Tina Thulin och Caroline Skogström på Systrarna Skogströms Lantcafé.
Laddar för intensiv sommarsäsong. Vi har goda förhoppningar om en bra besökssommar med många semestrande svenskar på hemmaplan i kombination med mycket utländska turister, säger Erica Vikman, Tina Thulin och Caroline Skogström på Systrarna Skogströms Lantcafé.Foto: David Färdigh

Vi besöker Systrarna Skogströms Lantcafé en blåsig dag i slutet av april när hagelskurarna avlöser varandra. Våren är kylslagen i år liksom det allmänna världsläget, men Caroline känner ändå optimism inför sommaren.

– Vår prognos är en något lugnare vårsäsong på grund av att folk har det tuffare ekonomiskt men att det kommer bli bra besöksflöden i sommar. Vi tror att svenskarna fortsätter att semestra på hemmaplan samtidigt som det blir gott om utländska turister. Det finns många tyska, danska och holländska sommarstugeägare i trakten och dessutom ser vi en ökad tillströmning av besökare från östra Europa.

Annons

Det gamla mejeriet och sedermera lanthandeln längs riksväg 30 rymmer mycket historia och är numera ett av Kronoberg läns populäraste utflyktsmål. Det var 1997 som Lantcaféet i Ör slog upp portarna för första gången. Under tio år drevs verksamheten av Cathrine Rydström och Bosse Johansson. 2007 togs därefter verksamheten över av systrarna Caroline och Marie Skogström.

– Men Marie fick sedan fullt upp med två barn i snabb takt och istället trädde min man Martin in och övertog hennes roll som kompanjon och delägare, berättar Caroline.

Medan Marie är känd från det Svenska Kocklandslaget så har Caroline ägnat sig åt att utveckla cafétraditionen i Ör. Att lyfta fram betydelsen av bra råvaror och värnandet om svensk livsmedelsproduktion ingår i filosofin.

– Jag är en bonnadotter så det känns självklart att måna om svenskt lantbruk. Här serverar vi till exempel 100 procent svenska köttvaror. Det är inget vi kompromissa med. I största möjliga mån är det dessutom närproducerat som gäller på menyn.

Vad är den största förändringen sedan ni tog över caféverksamheten för 16 år sedan?

– När det gäller menyn så är det utbudet av glutenfria kakor och maträtter liksom ökningen av vegan-alternativen. Idag finns det väldigt mycket att välja på. Rawfood är också något som kommit starkt de senaste åren.

Allra populärast på menyn är dock en gammal klassiker.

– Sockerkringlan går alltid hem!

Att kliva in i Systrarna Skogströms Lantcafé är som att göra en tidsresa. Receptionen med beställningsdisken är en exakt återgivning av en gammal klassisk lanthandel. Den nostalgiska inredningen och atmosfären präglar hela lantcaféet.

– Den äldsta delen är från 1870 och lokalerna är kanske inte alltid de mest lättarbetade, men jag skulle aldrig vilja byta ut charmen mot något modernt och platt. En kund föreslog att vi skulle införa samma bricksystem som på Ikea. Aldrig, svarade jag.

Lantcaféet har besökare från hela världen. Tjusningen med yrket är variationen. Ingen dag är den andra lik, konstaterar Erica Vikman, Caroline Skogström och Tina Thulin.
Lantcaféet har besökare från hela världen. Tjusningen med yrket är variationen. Ingen dag är den andra lik, konstaterar Erica Vikman, Caroline Skogström och Tina Thulin.Foto: David Färdigh
Annons

Flera investeringar i form av om- och tillbyggnationer har dock gjorts under årens lopp. En av de senaste nyheterna är en utbyggd och tillgängliganpassad veranda med fler sittplatser.

– Vi har även ordnat ny brunn och lagt nytt golv i köket.

Bevarandet av den ursprungliga lanthandlarmiljön och den mysiga nostalgifaktorn är dock kärnan i framgångskonceptet konstaterar Caroline. Många människor har kopplingar till trakten och det händer ofta att gäster delar med sig av minnen och berättelser.

– En äldre norrman berättade för mig att han varit politisk fånge under andra världskriget. Han kom sedan till Sverige och bodde på ett sanatorium i trakten och mindes hur han brukade vara här i lanthandeln och köpa livsmedel.

Systrarna Skogströms Lantcafé ligger strategiskt intill riksväg 30 och besökarna kommer både från när och fjärran.

– Det är allt från boende i grannkommunerna till turister från Nya Zeeland. Hit kommer folk från hela världen. Det är också tjusningen med jobbet. Man får träffa så mycket människor och ingen dag är den andra lik.

I väntan på sommarsäsongen är Mors Dag nästa stora begivenhet för lantcaféet.

– Då brukar vi ha mellan 200 och 250 mat-beställningar på en och samma dag.

Fakta

Näringslivsprofilen

Namn: Caroline Skogström.

Driver: Systrarna Skogströms Lantcafé.

Var: I Ör strax norr om Växjö.

Öppnade: 1997. Caroline tog över 2007.

Verksamhet: Servering av fika och lättlunch.

Högsäsong: December och sommarmånaderna.

Antal platser: Kan ta emot 90 gäster inomhus. Har även servering i trädgården sommartid.

Antal anställda: 15 personer på lönelistan.

Tjusningen med yrket: Alla möten med människor och att ingen dag är den andra lik. Allt kan hända. Vi har besökare från hela världen.

Aktuellt: Tillsammans med övriga butiker i Ör anordnas våryra med extra kvällsöppet torsdagen den 11 maj..

Förväntningar och förhoppningar inför årets sommar: Efter en något lugnare vårsäsong tror vi på en bra sommar. Förhoppningen är att många svenskar fortsätter semestra på hemmaplan i kombination med många turister. Vi har dessutom många tyska, danska och holländska sommarstugeägare i närområdet.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons