Annons
Växjö

Premiär för de nya regionbussarna

I helgen var det premiär för de nya regionbussarna. Totalt handlar det om 127 nya bussar som går på biogas och är utrustad med ny säkerhetsteknik.
– Det blir både tystare, säkrare och mer familjevänligt, säger busschauffören Phlogy Ludiongo.
Växjö • Publicerad 11 december 2023
De nya regionbussarna innebär mindre bullar, ökad säkerhet och bättre komfort, säger busschauffören Phlogy Ludiongo.
De nya regionbussarna innebär mindre bullar, ökad säkerhet och bättre komfort, säger busschauffören Phlogy Ludiongo.Foto: David Färdigh

I lördags var det premiärturer och invigning av de nya regionbussarna som ska trafikera Kronobergs landsvägar. På plats vid Alvesta station fanns busschauffören Phlogy Ludiongo som kör turer i västra delen av länet, bland annat till Alvesta, Vislanda, Lammhult och Ljungby. Han ser många fördelar med de nya bussarna som drivs med biogas och som är försedda med den senaste tekniken.

– De är tystare än föregångarna. Det blir mindre buller. Dessutom är bussarna utrustade med ny säkerhetsteknik, exempelvis med varningssystem om bussen kommer för nära vägkanten eller kör för fort. Då signalerar det rött på skärmen.

Annons

För passagerarna innebär de nya bussarna dessutom förbättrad komfort, inte minst för barnfamiljer.

– För första gången har vi barnstolar i bussarna. Något som länge efterfrågats av många familjer.

En annan välkommen nyhet är att stopp-knapparna numera finns i anslutning till sätena.

– Så man slipper nu att sträcka eller resa sig upp när man ska trycka på stopp.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons