Annons
Växjö

Prestigefyllt byggprojekt stoppas – kolliderar med nya simhallen

En unik mötesplats, klimatsmart och innovativ.
Så såg Skanskas plan ut för tomten på Bäckaslöv.
Nu får byggföretaget se sig om efter alternativ.
Kommunen vill istället bygga en ny simhall just där.
Växjö • Publicerad 6 januari 2024
En visionsbild. Crossway Växjö beskrivs av företagen själva som något unikt med fokus på att skapa en ”klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats där näringsliv, offentlig verksamhet och akademi möts.”
En visionsbild. Crossway Växjö beskrivs av företagen själva som något unikt med fokus på att skapa en ”klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats där näringsliv, offentlig verksamhet och akademi möts.”Foto: Crossway Växjö

– Det var en besvikelse till en början men jag tror att vi har kommit så pass långt i diskussionen att jag hoppas att vi kan hitta någon form av lösning på detta, säger Emma Hulth, affärsutvecklare på Skanska Sverige.

Bäckaslöv är ett av de hetaste områdena för exploatering i Växjö.

Annons

Här finns planer på 1 200 bostäder, kontor, handel, skola – och numera också en simhall.

En rad företag är inblandade i planeringen av utbyggnaden av Bäckaslövsområdet tillsammans med kommunen.

Det gäller exempelvis byggföretaget Skanska som i flera år har jobbat med att ta fram ett nytt koncept för kommersiell verksamhet som kontor och handel tillsammans med samarbetspartnerna Södra och Combitech.

Det går under projektnamnet Crossway Växjö och beskrivs av företagen själva som något unikt med fokus på att skapa en ”klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats där näringsliv, offentlig verksamhet och akademi möts.”

Den politiska ledningen för Växjö kommun har också gett sina hyllningar. Bland annat i samband med att kommunen och Skanska skrev under en avsiktsförklaring hösten 2019.

– Vi hoppas att Växjö kommuns och Skanskas samarbete ska skapa en grund för kommande arbete i hela stadsdelen Bäckaslöv som kan leda till att stadsdelen kan utvecklas på ett nytt attraktivt sätt, kommenterade Anna Tenje (M), kommunstyrelsens dåvarande ordförande.

Här vid Söderleden i Växjö har byggföretaget Skanska genom projketet Crossway Växjö under flera år lagt upp planerna för att bygga för kontor och handel, en ”klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats”. Nu blir det inte av. Kommunen vill bygga en simhall där istället.
Här vid Söderleden i Växjö har byggföretaget Skanska genom projketet Crossway Växjö under flera år lagt upp planerna för att bygga för kontor och handel, en ”klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats”. Nu blir det inte av. Kommunen vill bygga en simhall där istället.Foto: Jonas Engman

Fastigheten hade i ett tidigare skede varit aktuell för en ny simhall men då, 2019, var kommunens besked att den inte längre var ett alternativ för ny simhall.

Nu har kommunen gjort en helomvändning och projektet Crossway Växjö har hamnat på kollisionskurs med det planerade simhallsbygget eftersom det handlar om samma fastighet, Bäckaslöv 1, vid Södra Ringvägen.

– Så av naturliga skäl blir det ingenting där, konstrar Emma Hulth idag.

Enligt henne har Skanska och övriga involverade i Crossway Växjö satsat miljonbelopp på att ta fram sitt koncept och sina planer.

Annons

– Det är klart att vi tror att det här hade varit bra för Växjö och vi har lagt ner mycket tid och pengar på projektet. Vi har också haft en dialog med många olika intressenter. Av den anledningen är vi måna om att hitta en lösning som blir bra.

Hur den lösningen ska se ut vet ingen idag.

– Vi tror på koncepttanken och vi tror att samarbete för att driva hållbarhetsfrågor är framtiden. Så vill vi fortsätta att jobba. Här behöver vi – tillsammans med Växjö kommun – hitta andra alternativa möjligheter för att jobba för en hållbar utveckling någon annanstans, säger Emma Hulth.

Kommunen och Skanskas avsiktsförklaringen 2019 tog avstamp i en så kallad markanvisningstävling som Skanska vunnit.

Den har förlängts vid tre tillfällen utan att någon spade satts i backen.

– Det är en väldigt avvaktande marknad just nu som vi måste förhålla oss till. Hade det inte varit för pandemi och nu lågkonjunktur så hade vi varit igång, förklarar Emma Hulth.

Det går fortfarande att läsa om Crossways planer på Växjö kommuns hemsida som om ingenting hänt.

Men den 30 september 2023 gick markanvisningen ut och den här gången valde kommunen att inte förlänga den.

– Det är en väldigt avvaktande marknad just nu som vi måste förhålla oss till. Hade det inte varit för pandemi och nu lågkonjunktur så hade vi varit igång, säger Emma Hulth, affärsutvecklare på Skanska Sverige.
– Det är en väldigt avvaktande marknad just nu som vi måste förhålla oss till. Hade det inte varit för pandemi och nu lågkonjunktur så hade vi varit igång, säger Emma Hulth, affärsutvecklare på Skanska Sverige.Foto: Skanska
Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons