Annons

Pride House flyttar in till Konsthallen: ”Både kunskapsbärande och mer lättsamt”

Växjö Pride öppnar upp Pride House igen. I år blir det i Växjö konsthall och Det fria ordets hus med föreläsningar, seminarier och workshops.
– Det är en plats att mötas, utbilda sig och förkovra sig i frågorna på, säger Andreas Dahl, en av de ansvariga för Pride House.
Växjö • Publicerad 6 maj 2024
Växjö konsthall blir platsen för Pride House i år.
Växjö konsthall blir platsen för Pride House i år.Foto: Pontus Steneros

I fjol hölls Pride House på Palladium med föreläsningar, samtal, boktips, filmvisning och scenkonst. I år har Pride House flyttats till Växjö konsthall och Det fria ordets hus där det under två dagar, tisdag och onsdag, kommer att hållas ett stort antal programpunkter med fri entré.

– Det blir fullsmockat med härliga programpunkter. Det är föreläsningar, seminarier, workshops och lättsamma upptåg. Vi har en bredd i programmet, både kunskapsbärande och mer lättsamt, säger Joel Käll-Karlsson som tillsammans med Andreas Dahl ansvarar för Pride House från Växjö Prides styrelse.

Annons

Hur har arbetet med att välja ut programpunkterna gått till?

– Man har kunnat önska att få vara en del av Pride House och till vissa har vi också erbjudit platsen. Om ni får 45 minuter här, vad vill ni då göra för att lyfta dessa frågor?

Andreas Dahl var ansvarig för Pride House även förra året och lyfter upp det som en viktig del av Växjö Pride. Han lyfter upp vikten av att sprida kunskaper men också mötas och samtal.

– Det är ett ställe där vi samlas som en mötesplats för communityn och människor som vill utbilda sig och förkovra sig i frågorna får möjlighet att göra det. Kunskap är ett av Växjö Pride ledord och vi vill sprida kunskap och belysa frågor som är viktiga just nu, säger han.

Vad får man inte missa under Pride House i år?

– Jag tycker inte att man får missa punkten med Regnbågsfonden. där vi kommer prata om arbetet med hbtqi-frågor från både ett lokalt och internationellt perspektiv. Vi kommer ta tempen på samtiden, vad de viktigaste frågorna är nu och vad behöver vi arbeta mer med framåt. Dessutom kör vi en utfrågning med jämställdhetsminister om bland annat regeringens hbtqi-politik som kommer bli väldigt intressant, säger Andreas Dahl innan Joel Käll-Karlsson fyller på:

– Det finns också mer lättsamma punkter som Klicka på Pride som är speed-dating och queera boktips som kommer bli bra.

Fakta

Årets program på Pride House

Pride House i Växjö konsthall och Det fria ordets hus är öppet klockan 12.00–20.00 tisdag 7 maj och onsdag 8 maj.

TISDAG 7 MAJ

Klockan 13.00-13.45: Det får inte existera (MUCF)

Anna Berglund föreläser om unga HBTQI-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök. Föreläsningen bygger på MUCFs rapport med samma titel.

Klockan 14.00–14.45: Carin Pleininger om Dancing queer queens

Carin Pleininger berättar om den tillfälliga installationen Dancing queer queens som hon skapat i Växjösjön under pride-veckan i samarbete med Växjö kommun.

Klockan 15.00-15.45: Kom och snacka gatekeeping med RFSL Kronoberg

Hur queer måste man vara för att vara ’tillräckligt’ queer och vem bestämmer? Kom förbi Pride House, ta en kopp te/kaffe, sitt ner och prata och passa även på att i slutet av träffen ställa eventuella frågor du har om RFSL, och hur du går till väga om du vill bli medlem.

Klockan 16.00-16.45: Queera boktips

Med hjälp av inbjudna gäster tipsar vi om bra, viktiga och spännande HBTQI-böcker att frossa i när Pride är över. Det blir tips för alla åldrar och i alla genrer. Högt och lågt. Stort som smått. Allvarligt och flamsigt.

Klockan 17.00-17.45: Träffa Växjö Pride

Vi firar att Växjö Pride är igång med att bjuda på kaffe och tårta! Passa på att träffa delar av Växjö Prides styrelse. Ställ dina frågor till oss, få tips på höjdpunkter under veckan och ta en fika.

Klockan 18.00-18.45: Klicka på Pride (Sensus studieförbund och RFSU Växjö)

Klicka på Pride är en sorts speed-dating där du träffar nya, schyssta människor som du klickar med! Vänskapligt, romantiskt eller hittar du en politisk vapendragare? Sitt ner och diskutera våra föreslagna frågor eller prata fritt med nya människor, vi bjuder på lättare fika! Klicka på Pride är öppet för alla, oavsett tillhörighet eller inte på HBTQAI+-spektrat.

Klockan 19.00-19.45: Livemusik-quiz

Kören Vocal Vibrations bjuder in till musikquiz med pride-tema. Spetsa öronen, vässa pennan och gör upp om den prestigefyllda segern.

Klockan 19.30-20.30 Impro Jam (Teater Stråganoff)

Prova på improvisationsteater.

ONSDAG 8 MAJ

Klockan 12.00-12.45: Utveckling för HBTQI-rättigheter – från Växjö till världen

Modererat samtal med Ulrika Westerlund, styrelseledamot i Regnbågsfonden och representanter från Växjö Pride kring utvecklingen för HBTQI-rättigheter i internationellt och lokalt perspektiv. Vilka milstolpar har avverkats, vad finns kvar att göra och vad är särskilt brännande just nu? Samtalet tar avstamp i Regnbågsfondens arbete för fullständiga mänskliga friheter och demokratiska rättigheter för regnbågspersoner runt om i världen.

Klockan 13.00-13.45: Aldrig vill jag gifta mig

Aldrig vill jag gifta mig är en musikföreställning som med utgångspunkt i en uppsjö av nordiska folkvisor och låtar belyser, utmanar och problematiserar samvaro, relationsformer och sociorelationella normer. Innan alla smäktande romantiska komedier intog populärkulturen fanns en annan nyans och perspektiv på samvaro; humoristisk, varnande och framför allt validerande samt inkluderande av andra relationstyper än heterosexuell tvåsamhet.

Föreställningen framförs av Duon Vingalöf som består av Ronja Grafström (röst & fiol) och Timmy Gasslander (gitarr).

Klockan 14.00-14.45: Veckodag dans (Småland Massive)

Under 45 minuter förvandlas Pride House till ett pulserande dansgolv. Stig ombord och häng med på en resa där vi förflyttar oss mellan rytmer från alla världens hörn. Vi gör mellanlandningar i Sydafrika, Brasilien, Karibien, Västafrika, Storbritannien och Portugal och låter oss översköljas av samtida afrodiasporisk dansmusik. Ett perfekt tillfälle att slipa på stegen inför lördagens crescendo! Småland Massive står för ljud och ljus.

Klockan 15.00-15.45: Kom och snacka the split attraction model med RFSL Kronoberg

Vad är the split attraction model och hur kan det synsättet hjälpa oss att få klarhet i hur vi själva känner och förklara vår identitet för andra? Kom förbi Pride House, ta en kopp te/kaffe, sitt ner och prata. Passa även på att i slutet av träffen ställa eventuella frågor du har om RFSL och hur du går till väga om du vill bli medlem.

Klockan 16.00-16.45: Utfrågning av jämställdhetsminister Paulina Brandberg

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) intervjuas om regeringens arbete med HBTQI-frågor. Vad är på gång framöver och vilka är de viktigaste frågorna att ta tag i just nu?

Klockan 17.00-17.45: SMP-Ungs intervjubänk

Smålandspostens ungredaktion tar med sin intervjubänk och pratar om fördomar med gäster på bänken.

Klockan 18.00-19.30: Black out poetry – uttryck dig fritt och poetiskt

Hur kan censur användas och omvandlas till poesi, vår friaste litteraturform? Gaia Bertolino leder en workshop i Black out poetry, där vi använder redan tryckt text, sparar vissa ord medan andra målas över med svart för att frigöra helt andra berättelser. Kvällen inleds med en föreläsning av Växjös fristadsförfattare, Aslı Ceren Aslan, engagerad i kvinnors och HBTQI-personers rättigheter och med egen erfarenhet av censur och konsekvenserna av att leva i en stat där yttrandefriheten är villkorad. Varmt välkommen att uttrycka dig poetiskt och fritt! Språk: engelska och svenska.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons