Annons
Växjö

Prisad tapasbar vill öppna i Växjö

Växjö • Publicerad 5 februari 2023
Vibliotek har hundra procent fokus på Spanien.
Vibliotek har hundra procent fokus på Spanien.Foto: Pressbild

För snart sju år sedan öppnades tapasbaren Vibliotek i Malmö och 2018 utsågs den till årets restaurang i staden. Nu visar den populära restaurangen intresse för att även öppna sig i Växjö.

– Jag tror att vi kan tillföra något nytt i Växjö. Det är en intressant stad med ett bra centrum med bra restauranger men det saknas en spansk restaurang, säger grundaren Jan Badosa.

Annons

På Vibliotek är det hundra procent spansk mat, inredning från Spanien och personal som pratar spanska. På menyn finns bland annat tapasrätter och paella och de har spansk musik och flamencodansare som under vissa kvällar underhåller gästerna.

– Det är nästan som att vara turist i sin egen stad. Vi vill lyfta upp en annan kultur i alla olika delar, allt från maten och musiken till språket och stämningen. Det ska kännas som att du är i Malaga. Vårt mål är att gästerna ska resa utan att faktiskt resa, säger Jan Badosa.

Vibliotek vill öppna i Växjö.
Vibliotek vill öppna i Växjö.Foto: Pressbild

Han är ursprungligen från Barcelona men har en svensk fru och de bor nu tillsammans i Sverige. I och med flytten gick han också från en karriär som journalist som jobbade med digital kommunikation till att starta en prisbelönt restaurang med expansionsplaner.

– När jag kom till Sverige var jag pappaledig ett år och saknade ett ställe som det här, där jag kunde känna mig som hemma. Jag fick skapa det själv. Jag har ingen erfarenhet av att driva restaurang men det har min delägare som sedan många år tillbaka driver Mando Steakhouse & Bar i Malmö.

I mitten av februari öppnar Vibliotek i Helsingborg. Det är den första etableringen efter Malmö och enligt Jan Badosa en bra stad för att förstå hur konceptet kan fungera framöver.

– Vi tar det steg för steg. Om allt går bra i Helsingborg vill vi öppna i Växjö, Jönköping och kanske Halmstad. Det är de första städerna vi tänker på. Storstäderna har redan spanska restauranger så vi kollar mer på städer som inte är små men inte heller jättestora, säger han.

För Jan Badosa är det viktigt att lyfta upp den spanska kulturen och på Vibliotek har de inte bara satsat på spansk mat och inredning utan även på att dela fler delar av den spanska kulturen. De utbildar bland annat gästerna i det spanska språket.

– Jag har inte en restaurang, jag har en plats där saker händer relaterat till spansk kultur. Maten är en del av upplevelsen, liksom språket, drinkarna och musiken. Människor kommer inte till Vibliotek bara för maten utan för upplevelsen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons