Annons
Växjö

Prisade Växjöföretaget anklagas för plagiat: ”Otroligt ledsen och kränkt”

Växjö • Publicerad 9 januari 2023
Ola Johansson, vd på Venture Design, och skärmdump från företagets hemsida med klädhängaren som misstänks vara ett plagiat.
Ola Johansson, vd på Venture Design, och skärmdump från företagets hemsida med klädhängaren som misstänks vara ett plagiat.Foto: Montage

Växjöbon Mathilda Karlsson, som bland annat driver MK Design Studio som formger och tillverkar designmöbler, anklagar det prisade Växjöföretaget Venture Design för plagiat. Nu har Venture Design stoppat försäljningen av produkten.

Det handlar om en klädhängare som på MK Design Studio heter T hanger.

Annons

– Det var en branschkollega som hörde av sig till mig igår och gjorde mig uppmärksam på det. Produkten är identisk i mått och sådant, säger Mathilda Karlsson.

Hur kände du när du insåg att det var ett plagiat?

– Man blir otroligt ledsen och kränkt. Jag är besviken. Den här hängaren har varit lite av mitt flaggskepp och den mest unika produkten. Den betyder väldigt mycket för mig. Det är lite som att man målar en tavla och är stolt över den och sedan kommer någon och tar den och säger att det är denne som har målat den.

Mathilda Karlssons och MK Design Studios T hanger.
Mathilda Karlssons och MK Design Studios T hanger.Foto: Calle Rydqvist

Venture Design har utsetts till Årets gasellföretag i Kronoberg och i höstas utsågs grundarna Ola Johansson och Gustaf Karlsson som Årets företagare. I juryn till Årets företagare satt bland annat Mathilda Karlsson som är ledamot i Företagarna Växjö.

– Jag utsåg dem till Årets företagare för några månader sedan och att det just är ett Växjöbolag känns otroligt sårande. Det är lågt. Om de hade suttit någon annanstans i världen hade jag kanske inte brytt mig.

Mathilda Karlsson.
Mathilda Karlsson.Foto: Calle Rydqvist

På LinkedIn har Venture Design kommenterat på Mathilda Karlssons inlägg om det inträffade med att be om ursäkt och meddelar att försäljningen är stoppad.

”Vi ber om ursäkt för det som har hänt, jättetråkigt. Det har brustit i våra rutiner vid framtagandet av den här produkten. Vi stoppar försäljningen och släcker den på vår hemsida. Vad gäller samarbeten och collabs så jobbar vi med flertalet externa designers i dagsläget och tittar gärna närmare på ett samarbete tillsammans med dig”, skriver Venture Design i kommentaren.

Ola Johansson, vd på Venture Design, berättar att deras klädhängare kom till dem för bara några dagar sedan och att de har stoppat försäljningen.

– Det är jättetråkigt det som hände givetvis, säger han.

Hur kunde det här inträffa?

Annons

– Vi har massor med olika processer och jobbar ständigt med att förbättra dessa processer. Det ska inte vara för nära och för likt. Men så är det ju alltid, det finns alltid en gråzon för alla som jobbar med det här. Det är många som springer där ute på produkter och det finns alltid en risk att saker förväxlas, både för vår del och andras del, säger Ola Johansson och fortsätter:

– Just i det här fallet har jag inte hunnit dyka ner i. Det är jätteolyckligt och tråkigt att det blev så. Vi har öppnat upp för ett samarbete med Mathilda men hon valde att inte svara.

Mathilda Karlsson berättar att hon ska fundera på om hon ska vidta juridiska åtgärder. Enligt henne beror det lite på hur Venture Design reagerar på och hanterar det inträffade.

– Den här överträdelsen är så extremt tydlig och det är svårt att blunda för det. Det spelar ingen större roll att de tar bort den på sajten eftersom skadan redan är skedd. Det är ett intrång som gjort skada. På varenda sajt som den har synts på blir jag förknippad med den.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons