Annons

Prischock på fjärrvärme kan drabba Växjö

Växjö • Publicerad 12 december 2022
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Debattartikel av Emma Wisner (C), EU-parlamentariker, Andreas Olsson (C), kommunalråd och Anders Haggren (C), ledamot VEAB.

Foto: Urban Nilsson

Fler och fler svenskar väljer fjärrvärme. Men det många inte vet är att M, KD, S, V och MP röstat för ett förslag som kan ge alla fjärrvärmekunder en obehaglig prischock. Om inte parlamentets korkade beslut rivs upp i förhandlingarna med ministerrådet så kommer det här bli dyrt för fjärrvärmekunderna.

Annons

Sveriges väl utbyggda fjärrvärmenät är något vi ska vara riktigt stolta över. Det är en infrastruktur som ger oss stora fördelar och som värmer upp vårt kalla land på ett väldigt bra och effektivt sätt. Sedan elpriserna började skjuta i höjden har även intresset för fjärrvärmen ökat.

Växjö ligger i framkant när det gäller fjärrvärme och vill fortsätta ansluta fler kunder. Det som är bra med att fler ansluter sig är att man kan producera mer lokal el. VEABs fjärrvärme är 100% förnyelsebar med användningen av restprodukter från den svenska skogen. Detta hotas nu från EU med prischock.

De två största energikällorna för fjärrvärmen är biobränslen och avfall som bränns i värmeverken, men i framtiden kan energibolagen tvingas ändra sin energimix. För i mitten av september röstade tyvärr Europaparlamentet för att restprodukter från skogsbruket inte ska få räknas som hållbart.

Vi pratar om det som kallas för GROT – alltså grenar och toppbitar från skogsbruket. Enligt branschorganisationen Energiföretagen står restprodukterna för ungefär 20 procent av skogsbränslena i fjärrvärmen.

Det här är anledningen till att det mycket olyckliga beslutet i Europaparlamentet kan leda till en prischock för den som sökt sig till fjärrvärmen, med hopp om att sänka sina kostnader.

De icke hållbara energikällorna ska nämligen, enligt beslutet, fasas ut och ersättas med andra källor – som är dyrare för energibolagen och därmed i slutänden också för kunderna.

Centerpartiet röstade nej till förslaget i parlamentet. M, KD, S, MP och V röstade för och banade väg för denna kommande nya energichock för de svenska hushållen.

I grunden handlar förslaget om att bekämpa illegal avverkning i vissa europeiska länder och en felaktig syn på hur skogsbruk påverkar klimatet och biologisk mångfald. Men det är något som bör hanteras av nationell lagstiftning, vilket vi redan gör på ett bra sätt i Sverige.

Sveriges värmeförsörjning är till stor del helt förnybar just tack vare bioenergin i energisystemet, och i synnerhet fjärrvärmen. Vi kan inte klara omställningen till förnybar energi utan att bioenergin ges en självklar roll. Så i stället för en bra lösning för klimatet och trygg, prisvärd energi för hushållen, riskerar det att bli tvärtom.

Om inte parlamentets korkade beslut rivs upp i förhandlingarna med ministerrådet så kommer det här bli dyrt för fjärrvärmekunderna. Hur tänker Växjöpolitikerna från M, KD, S, V och MP vars EU-parlamentariker röstat för hoten mot Växjös billiga fjärrvärme? Centerpartiet kommer på alla nivåer göra vad vi kan för att få regeringen att ändra sig.

Annons

Den svenska regeringen har ett stort ansvar. Men kan vi lita på att ministrarna med ansvar för landsbygd och energi, som kommer från Kristdemokraterna, verkligen står på rätt sida här – efter att deras partikollegor röstat så galet i Europaparlamentet? Kommer Peter Kullgren att backa den svenska skogen? Kommer Ebba Busch att skydda de svenska hushållen undan ytterligare en energichock? Det vore klädsamt med ett åsiktsbyte som gynnade Sverige, för en gångs skull.

Emma Wisner (C), EU-parlamentariker

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Anders Haggren (C), ledamot VEAB

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons